Što Kina ima jaču inovativnu sposobnost, to svijet ima više pokretača razvoja

„Kina je u petogodišnjem planu obećala visokokvalitetni razvoj i izgradnju snažne zemlje u znanosti i tehnologiji“ „Novi petogodišnji plan Kine je pun ambicije, sa željom izgradnje globalne velesile u znanosti i tehnologiji“… posljednjih dana su novinska agencija Bloomberg, časopis „Fortune“ i drugi međunarodni mediji istovremeno shvatili ključnu riječ „inovacija“ u izvješću petog plenuma 19. saziva Centralnog komiteta Komunističke partije Kine. Kao što su izvijestili, u usvojenim prijedlozima za 14. Petogodišnji plan je inovacija postavljena kao jezgra modernizacije Kine. Kina je postavila samostalnu inovaciju na prioritetni položaj strateške potpore razvoju zemlje. Znanstvenotehnološka inovacija je prvi put u povijesti sastavljanja petogodišnjeg plana zauzela posebno poglavlje što pokazuje značaj znanstvenotehnološke inovacije u budućem razvoju Kine.

— Duboke promjene s kojima se suočava Kina u zemlji i inozemstvu

Trenutno se Kina suočava s dubokim promjenama u zemlji i inozemstvu, a modul gospodarskog razvoja na osnovi masovne izgradnje infrastrukture više nije najbolji izbor za gospodarski rast i budućem razvoju gospodarstva treba nov i održiv pokretač. U takvoj situaciji nova znanstvenotehnološka revolucija i industrijska transformacija zasigurno predstavljaju novu mogućnost za nadogradnju kineskog gospodarstva i visokokvalitetni razvoj. U Izvješću petog plenuma 19. saziva CK KP Kine se riječi „nova“ i „inovacija“ javljaju 66 puta, a suštinska značajka prijedloga 14. Petogodišnjeg plana je upravo „tri novosti“, odnosno nova razvojna faza, novi razvojni koncept i nova razvojna struktura. Sve ovo pokazuje kako je Kini, koja će započeti novu fazu modernizacije, inovacija više nego ikada potrebna kao glavni pokretač.

Kad je riječ o vanjskom okolišu je, uz jačanje unilateralizma i protekcionizma, protuglobalizacija teško naštetila globalnom tržištu, a Kina se u pojedinim područjima vrhunske tehnologije suočava s „uskim grlom“. „Značajne i suštinske tehnologije se nikako ne mogu dobiti kupnjom ili moljenjem“, jedino možemo jačati vlastitu sposobnost samostalnog istraživanja i razvoja, kako bi Kina mogla „disati prirodno“ i osigurati državnu sigurnost.

— Znanstvenotehnološki napredak Kine tijekom 13. Petogodišnjeg plana

Donositelji odluka u Kini su već tijekom 13. Petogodišnjeg plana posvetili pozornost inovaciji i postigli određeni napredak. U proteklih 5 godina je stopa doprinosa znanosti i tehnologije napretku Kine narasla s 55,3% na 59,5%, uz neprestano ostvarivanje važnih tehnoloških rezultata, a inovativna sposobnost Kine se nalazila na 14. mjestu među 131 gospodarstvom. Prema najnovijim podacima je 2019. inovativni indeks Kine iznosio 228,3, odnosno 7,8% više nego 2018., a udio ulaganja u tehnološka istraživanja u BDP-u je iznosio 2,23% što je više od razine 15 zemalja EU-a. U 2018. je Kina posebno ubrzala primjenu 5G-a, umjetne inteligencije, bloklanaca, novih oblika energije i drugih tehnologija, čime je podržala visokokvalitetan razvoj kineskog gospodarstva. Knjigovodstvena tvrtka Deloitte je u nedavnom “Istraživanju i razmatranju industrija tijekom 14. Petogodišnjeg plana” predvidjela kako će u sljedećih 5 godina kineska tehnologija i primjena umjetne inteligencije dostići svjetsku razinu i postati novi pokretači gospodarskog rasta.

— Inovacija „s otvorenim vratima,“ a ne „iza zatvorenih vrata“

No, kineski put za samostalnost u znanosti i tehnologiji ne znači inovaciju iza zatvorenih vrata, već upravo suprotno, kineska znanstvenotehnološka inovacija ne može bez svijeta, a svijetu također treba tehnološki napredna Kina. Povijesne činjenice također dokazuju da napredak Kine nije samo u vlastitu korist. Na primjer, jedna od važnih značajka satelitskog navigacijskog sustava Beidou je internacionalizacija, koja je zemljama ASEAN-a, Pakistanu i drugim zemljama duž Pojasa i puta omogućila korištenje tog sustava i povezanih proizvoda. Drugi primjer je da Kina planira oko 2022. godine dovršiti izgradnju međunarodne svemirske postaje te je pozvala razne zemlje na sudjelovanje u suradnji oko znanstvenih eksperimenata. Martin Barstow, bivši predsjednik Kraljevskog astronomskog društva, je rekao kako je takav potez bez presedana u povijesti, a Kina će tim potezom mnogim zemljama pružiti mogućnost ulaska u svemir. Štoviše, kineski predsjednik je već jasno najavio da je Kina spremna podijeliti plodove znanstvenog istraživanja, uključujući 5G tehnologiju te obećao da će kinesko cjepivo protiv bolesti COVID-19 nakon istraživanja i početka uporabe postati javno dobro svijeta. Kineska inovacija će na takav način kineskom snagom doprinijeti svjetskoj reakciji na globalne izazove.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.