„Narod u središtu“ – suštinski pokretač kineskog razvoja

„Poboljšanje kvalitete života građana“, „povećanje prihoda građana“, „neprestano povećanje sreće i sigurnosti građana“… U nedavno objavljenom izvješću petog plenuma 19. saziva Centralnog komiteta Komunističke partije Kine se riječi „građani” i “narod“ ukupno javljaju 23 puta, što pokazuje koncept stavljanja prioriteta i fokusa na narod kineske vladajuće partije i istovremeno predstavlja novi dokaz koji će pomoći međunarodnoj zajednici da shvati zbog čega kineska vlada godinama uživa visoku podršku među građanima.

— Više od milijuna prijedloga građana preko interneta za razvojni program u sljedećih 5 godina

U prijedlozima za 14. Petogodišnji plan sastavljen u ovom ključnom trenutku kineskog razvoja je jedna od najjasnijih značajka davanje prioriteta životu građana. Kineski predsjednik Xi Jinping, također direktor ekipe za sastavljanje prijedloga plana, je vodio 7 simpozija na kojima je saslušao zahtjeve i prijedloge različitih društvenih krugova. Istovremeno je tijekom sastavljanja dokumenta prvi put u povijesti sastavljanja petogodišnjeg plana u Kini organizirano sakupljanje prijedloga preko interneta i internetski korisnici su poslali više od milijuna zahtijeva i prijedloga, a nadležni organi su izabrali preko tisuću visokokvalitetnih zahtijeva i prijedloga za novosastavljeni dokument. Na takav način Kina provodi praksu demokracije, osiguravajući da prijedlog plana u potpunosti pokazuje očekivanja građana i u najvećoj mogućoj mjeri ostvaruje društveni konsenzus, koji će biti pretvoren u pokretač razvoja zemlje.

— Sve za poboljšanje života građana

Kad je riječ o sadržaju, u izvješću je izloženo niz važnih zahtjeva i mjera za povećanje blagostanja i poboljšanje života građana. Postizanje nove razine blagostanja građana je postalo novi razvojni cilj 14. Petogodišnjeg plana. Prosječni BDP po stanovniku će se izjednačiti s razinom srednje razvijenih zemalja i očigledno povećanje klase sa srednjim prihodima je postavljeno kao dugoročni cilj do 2035. godine, a oba cilja su postavljena radi zadovoljavanja očekivanja i potreba građana, koja se povećavaju iz dana u dan.

U proteklih 5 godina je broj novozaposlenih prešao 60 milijuna. Prilikom suočavanja s novim izazovima i promjenama je u izvješću najavljeno kako će se tijekom 14. Petogodišnjeg plana ostvariti sveobuhvatnija zaposlenost više kvalitete, što znači da će kineska vlada u sljedećih 5 godina uložiti još veća nastojanja u povećanje i jačanje kvalitete zaposlenosti. U suštini, Kina već ostvaruje preduvjete za realizaciju tih ciljeva. Od 2019. do 2020. su kineski nadležni organi u 3 puta objavili 38 vrsta novih zanimanja, među kojima je polovica vezana s digitalnim gospodarstvom, što neće samo proširiti zaposlenost kineskog društva, već će i stvoriti nove pokretače rasta kineskog gospodarstva.

— Prihod građana je važan pokazatelj

Istovremeno, u izvješću je naglašeno da tijekom 14. Petogodišnjeg plana treba povećati prihod građana i realizirati jednak napredak prihoda građana i gospodarskog rasta te očiglednu optimizaciju distribucijske strukture, što će sve zasigurno koristiti građanima. Prema podacima Svjetske banke o prosječnim prihodima građana, među svih 200-tinjak zemalja i područja je Kina u 2020. narastala za 70 mjesta, u odnosu na 2019.. Istovremeno je Engelov koeficijent kod kineskih građana u 2019. bio 28,2% te se 8 godina uzastopno smanjivao i postigao standard obilnosti, odnosno između 20% i 30%. Može se predvidjeti da će uz ispunjavanje ciljeva 14. Petogodišnjeg plana novčanici Kineza biti sve deblji i sve više ljudi će uživati plodove razvoja društva i gospodarstva.

— Očekivanja međunarodne zajednice

Međunarodna zajednica je također puna povjerenja i očekivanja prema ciljevima Kine u 14. Petogodišnjem planu. Gustavo Gilardo, ekonomist argentinskog Instituta Azije i Argentine, smatra kako su pod vodstvom KP Kine i uz sudjelovanje cijelog kineskog naroda svi protekli petogodišnji planovi bili strogo provođeni, čime je Kina ostvarila ogromne rezultate. John Ross, nekadašnji direktor londonske Uprave za gospodarstvo i poslovanje Londona u Velikoj Britanije je rekao kako je Kina tijekom razvoja svladala brojne poteškoće i ovaj put neće biti izuzetak te će Kina sigurno ostvariti 14. Petogodišnji plan.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.