Učenjak s Yalea: Kineski odskok nakon epidemije bolesti COVID-19 predvodi svjetski gospodarski oporavak dok se u SAD-u nastavlja recesija

Kineski odskok nakon epidemije bolesti COVID-19 “prikuplja zamah,” predvodeći svijet u gospodarskom oporavku dok mnoge razvijene zemlje, naročito Sjedinjene Američke Države, pate od recesije kao posljedice pandemije, rekao je viši istraživač sa Sveučilišta Yale.

Izvješće o kineskom bruto domaćem proizvodu (BDP-u) u trećoj četvrtini nagoviještaju “munjevit povratak trendovima prije epidemije bolesti COVID-19,” napisao je Stephen Roach, također bivši predsjednik investicijske banke iz New Yorka Morgan Stanley Azija, u članku objavljenom ranije ovaj tjedan na novozelandskoj financijskoj novinskoj stranici interest.co.nz.

Ovaj ekonomist je napisao kako je usporedba reakcije na krizu u Kini i Sjedinjenim Američkim Državama “vrijedna pažnje,” ističući kako je kineska strategija “daleko učinkovitija” od one koju provodi administracija SAD-a.

U Kini, “za razliku od SAD-a nema političkoj i javnog otpora maskama, socijalnom distanciranju i agresivnom testiranju,” rekao je Roach, koji je također autor knjige “Neuravnoteženo: Međuovisnost Amerike i Kine.”

“Za one nevoljne da se fokusiraju na obuzdavanje, poput SAD-a, duga sjenka bolesti COVID-19 mnogo govori o stalno prisutnoj opasnosti dvostruke recesije,” rekao je. “Kontrast s kineskim samoodrživim oporavkom ne može biti uočljiviji.”

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.