U neobičnoj godini je ogromno tržište Kine još čarobnije

„Bez obzira na poteškoće, obavezno dolazimo na treći sajam uvoza,“ rekao je Roy Vanden Hurk, generalni direktor proizvodnje tvrtke za mliječne proizvode The Land iz Novog Zelanda, a s njegovim riječima se slažu i izlagači na trećem Kineskom međunarodnom sajmu uvoza, koji su došli usprkos pandemiji.

— Međunarodni sajam uvoza, jedina svjetska platforma na visokoj razini s uvozom kao glavna temom

Četvrtog studenog navečer je otvoren treći Kineski međunarodni uvozni sajam. Riječ je o još jednom važnom gospodarskom i trgovinskom događaju koji se održava fizički, a ne preko interneta, nakon Međunarodnog sajma trgovine uslugama u rujnu. Održavanje sajma nije samo pokazalo učinkovitost preventivnih mjera u Kini, već je i pozitivnom energijom doprinijelo svjetskom gospodarstvu, kojem je hitno potreban oporavak.

U protekle 3 godine je ovaj sajam, kao jedina svjetska platforma na visokoj razini s uvozom kao glavnom temom, napredovao u smislu internacionalizacije, profesionalizacije i marketinga. Na primjer, površina izložbenih prostora je proširena za skoro 30 tisuća kvadratnih metara, površina za izlagače iz svjetskih vrhunskih 500 tvrtki i vodećih tvrtki u različitim djelatnostima je povećana za 14%, u odnosu na prošlogodišnji sajam, a među njima je desetak tvrtki koje su ove godine su postale „novi prijatelji“ sajma. Ove godine je izložbeni prostor za medicinsku opremu i proizvode za zdravstvenu zaštitu postao pravi hit te je morao šesterostruko proširiti površinu. Istovremeno je na sajmu prvi put organizirana uživo prodaja preko interneta, pozivajući najpopularnije internetske prodavače i marketinške distributere koji će odvesti potrošače u virtualan posjet sajmu i kupnju kvalitetne robe iz različitih zemalja.

Na primjer, Li Jian, viši potpredsjednik Danonea, francuske prehrambene tvrtke, je rekao kako je njegova tvrtka postala „vjerni obožavatelj“ uvoznog sajma. Gotov 40 njihovih proizvoda izloženih na sajmu je ušlo u kuhinje Kineza. francuska tvrtka L’Oreal je također već treći puta na Sajmu, a ove godine je prvi put javnosti izložila brojne nove proizvode, uključujući i opremu za šminku i uljepšavanje s umjetnom inteligencijom. Američka medicinska tvrtka GE je također je donijela najpopularnije rješenje za klinike za groznicu.

— Profit divova na kineskom tržištu i tajna iza njega

U situaciji pada prodaje u zapadnoj Europi te sjevernoj i Latinskoj Americi je u prvom tromjesečju prodaja L’OREAL-a u kopnom djelu Kine narasla za 20,8%. U prvih 9 mjeseci ove godine je prodaja željezne rude i peleta željezne rude brazilske tvrtke Vale na kineskom tržištu činila 65,6% njihove prodaje širom svijeta. Proizvodnja Volkswagena u Kini je obnovila rast u drugom tromjesečju, a obujam prodaje novih vozila u trećem tromjesečju na kineskom tržištu je narastao za 3% te je ta tvrtka u financijskom izvješću objavila kako je Kina „glavni pokretač nastavka oporavka tržišta vozila“… Kinesko gospodarstvo je u krizi pokazalo veliku otpornost, a kinesko potrošačko tržište ima potencijal za stabilan oporavak i rast, što privlači sve više globalnih poduzeća na razvoj u Kini.

Iza svega ovoga stoje kineska nastojanja za otvaranje prema svijetu. Ove godine je Kina već dva puta objavila nove mjere za stabilizaciju inozemnih investicija i novi negativni popis pristupa stranim investicijama za cijelu zemlju i probnu zonu slobodne trgovine, uspostavila luku slobodne trgovine u Hainanu, dodatno uspostavila je tri probne zone slobodne trgovine te dosljedno optimizirala poslovni okoliš. Danas kinesko tržište s 1,4 milijardom stanovnika nadograđuje potražnju i putem platforme uvoznog sajma šalje dobrodošlicu poduzećima diljem svijeta. To je upravo pozitivan signal potreban svjetskom gospodarstvu u tamnom trenutku.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.