Kineski predsjednik Xi Jinping putem video veze prisustvovao na samitu ŠOS-a

Kineski predsjednik Xi Jinping je u utorak putem video veze na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina iz Pekinga prisustvovao na 20. sastanku Vijeća šefova država Šangajske organizacija za suradnju (ŠOS-a).

U trenutnim okolnostima bi ŠOS trebao pronositi Šangajski duh, produbljivati solidarnost i suradnju te više doprinositi stabilnosti i razvoju zemalja u regiji, rekao je Xi.

Kina je voljna aktivno uzeti u obzir potrebu zemalja članica Šangajske organizacije za suradnju (ŠOS-a) za cjepivom protiv bolesti COVID-19, rekao je Xi.

Xi je pozvao zemlje na jačanje zajedničkih nastojanja u prevenciji i kontroli bolesti COVID-19, uzajamnu podršku te produbljenje komunikacije i suradnje u nadzoru epidemije, znanstvenim istraživanjima i liječenju bolesti.

Dobrosusjedski i prijateljski odnosi će prevladati nad pristupom “činjenja susjeda prosjakom,” uzajamno korisna suradnja će sigurno zamijeniti igru nulte sume i multilateralizam će pobijediti nad unilateralizmom, dodao je Xi.

Ističući princip konzultacije i suradnje radi zajedničke dobrobiti je također pozvao na rješavanje globalnih pitanja kroz konzultacije, izgradnju sustava upravljanja sa zajedničkim nastojanjima i omogućivanju dijeljenja dobrobiti razvoja za ljude iz svih zemalja

Kina će ostati čvrsto predana uzajamno korisnoj strategiji otvaranja, povlačenju razvojnih poticaja iz ostatka svijeta i ostvarivanju više dobrobiti za svijet razvojem zemlje, rekao je Xi, dodajući kako su sve strane dobrodošle u iskorištavanju prilika koje donosi razvoj Kine i poduzimanju aktivnih nastojanja za produbljenje suradnje s Kinom.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.