Analiza sustavnog otvaranja Pudonga na visokom nivou

„Ulaganjem napora je posao pionir na putu kvalitetnog otvaranja na višem nivou“, „Pokazuje svijetu kinesko mišljenje, duh i put“…Kineski predsjednik Xi Jinping je 12. ovog mjeseca na svečanosti proslave 30. godišnjice otvaranja Pudonga održao govor u kojem je izrazio duboku nadu za njegov budući razvoj.

U proteklih 30 godina su razvojni rezultati Pudonga iznenadili svijet te je privukao 102,95 milijardi američkih dolara inozemnog kapitala i okupio 36 200 inozemnih poduzeća iz 170 zemalja i regija, a od 500 vodećih svjetskih poduzeća je 346 investiralo u Pudong. Kao kako je rekao predsjednik Xi Jinping, Pudong je ostvario očite razvojne rezultate tijekom proteklih 30 godina i očiglednim činjenicama dokazao prosperitet sustava socijalizma s kineskim značajkama.

„Zamisli razvoj Pudonga otvorenog svijetu“ je bila popularna rečenica prije 30 godina. Pudong je osnovan upravo s namjerom gospodarskog dijaloga sa svijetom. Ovakav široki duh i hrabre želje su razlozi njegovog uspjeha. Ovdje su uspostavljeni prvo bescarinsko područje, prva izvozna proizvodna zona, prva banka sa stranim kapitalom i prva inozemna osiguravajuća tvrtka te je bio pionir u mnogim područjima. Allianz SE je, kao prva kineska osiguravajuća tvrtka u inozemnom vlasništvu, osnovan početkom ove godine. Pomoćnik direktora tvrtke Chen Liang je novinarima rekao kako je ugodno iznenađen odlukama i brzinom unaprjeđenja financijskog otvaranja i izgradnje novog otvorenog gospodarskog sustava.

Prema kineskom razvojnom planu je od sad do sredine ovog stoljeća razdoblje sveobuhvatne izgradnje moderne socijalističke države. Kako će Pudong, suočen s najvećim promjenama u proteklih stotinu godina i ubrzanjem oblikovanja novog razvojnog rasporeda u Kini, bolje doprinositi razvoju interesa koje dijeli sa svijetom? Očigledno je “sustavno otvaranje na visokom nivou“ ključan pojam.

Nakon 18. Plenarnog kongresa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine je, osnutkom Šangajske zone slobodne trgovine u 2013. i objavljivanjem prvog kineskog negativnog popisa pristupa stranim ulaganjima, Pudong postao prvo područje koje je provelo sustavno otvaranje na visokom nivou i to iskustvo podijelilo s ostatkom zemlje. Na jučerašnjoj svečanosti je predsjednik Xi Jinping naglasio kako će Pudong unaprijediti sustavno otvaranje na visokom nivou i stvoriti nove prilike za međunarodnu suradnju, što je zaključak iskustva razvoja Pudonga kroz proteklih 30 godina i perspektiva njegovog budućeg razvoja.

Međunarodna zajednica je primijetila kako je Xi Jinping istaknuo da će uz „najviše standarde i nivoe“, Pudong provoditi strože mjere testiranja, kako bi preuzeo vodstvo u razvoju nekoliko ključnih područja. To pokazuje jasan razvojni cilj Pudonga, koji će se ostvariti izvanrednom „šangajskom brzinom“.

„Jačanje sposobnosti za raspoređivanje globalnih resursa i izgradnju novog razvojnog sustava je druga glavna tema za Pudong na putu realiziranja otvaranja višeg nivoa „. “Novi razvojni sustav“ je popularan pojam u današnjem svijetu, a uspostava centra unutrašnjeg velikog ciklusa i spojne točke unutrašnjeg i vanjskog ciklusa je pravac budućeg razvoja Pudonga.

Prema analitičarima, značenje Pudonga kao prozora u budućnost nije u brzini razvoja, već u pokazivanju svijetu vitalnosti i potencijala socijalizma s kineskim karakteristikama. U sljedećih 30 godina će svijet vidjeti još živahnije Pudong i Kinu te s njima podijeliti više prilika za razvoj.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.