Koji je zaključak za jačanja inovacije u Pudongu?

Novi zadatak Pudonga, koji se nalazi na novoj prekretnici je svim naporima jačati izvornu snagu i ostvariti višu razinu inovacije. Inovacija je, kao ključna snaga razvoja Pudonga kroz proteklih 30 godina, u centru pozornosti njegovog budućeg razvojnog planu. To je u skladu s dugoročnim ciljevima Kine za jačanje tehnologije i 14. Petogodišnjim planom koji predviđa samostalnost i jačanje u tehnologiji kao podršku državnoj strategiji.

U ovom trenutku međunarodnu zajednicu zanima kako će Pudong povećati izvornu snagu za inovacija i zadržati vodeću ulogu u ključnom razdoblju za kinesko ostvarenje kvalitetnog razvoja na visokom nivou. Kako bi odgovorili na ovo pitanje, možemo početi od zgrade u obliku indijske lađice.

Ova zgrada se zove „Izvor svjetla Šanagaja“, a prva je na kineskom kopnu opremljena trećom generacijom izvora sinkrotronskog zračenja. U ovoj zgradi sijaju svjetiljke manje od mikrona. Takva tehnologija se koristi u bakrenim legurama na brzim željeznicama i proizvodnji lijeka protiv raka Zanubrutinib. To pokazuje kako je prikupljanje snage u osnovnoj znanosti čarobni ključ koji otvara vrata inovacije.

Možemo predvidjeti kako će Pudong nastaviti biti svjetski predvodnik u tehnologiji i stvarati izvorne inovacije te pomoći Kini u postizanju većeg napretka u ključnim tehnološkim inovacijama.

Naravno, inovacijski razvoj je sveobuhvatno pitanje. Nakon dobre izgradnje osnove je potrebno tehnologiju pretvoriti u proizvodnu snagu te stvoriti učinkoviti inovacijski okoliš. Otok umjetne inteligencije Zhangjiang u Pudongu je primjer u ovom području.

Tijekom epidemije se znatno povećala potreba za robotima za dezinfekciju javnih mjesta. Kako bi zadovoljilo uvjete narudžbe je jedno kinesko poduzeće za medicinske robote trebalo hitno poboljšati svoje postojeće proizvode, a rješenje su pronašli na otoku Zhangjiangu.

Na Zhangjiangu doista postoji mnogo sličnih priča. Ovdje otprilike stotinu poduzeća za umjetnu inteligenciju ostvaruje spoj financija, tehnologije i tržišta i uključuje se u lanac inovacijskog razvoja te se mogu pronaći sadržaji od inovacijskih laboratorija i računalne podrške, do investicijskih fondova, poslovnih inkubatora i prostora za realizaciju projekata.

Možemo predvidjeti da će Pudong nastaviti razvijati spoj istraživanja i industrijalizacije, kako bi ostvario napredak u svim razvojnim područjima i formirao više industrijskih klastera te brže pretvorio tehnologije u rezultate.

Za tehnološku inovaciju su najvažniji ljuski resursi. Posljednjih godina je Pudong uveo niz politika kako bi privukao talenate i prikupio snagu za inovaciju, kao što su proba sustava za dugoročno prebivalište u slobodnoj trgovinskoj zoni, formiranje jedne postaje za odobravanje zapošljavanja stranaca u Kini, poboljšanje kriterija za rad stranih studenata u Kini itd. Do sada se na Pudong doselilo 1,45 milijuna radnika, koji čine četvrtinu lokalnog stalnog stanovništva. Direktor Kompanije Itochu Mori Tsunetaka je rekao kako „može marljivo raditi i ugodno živjeti u Pudongu“.

Tehnološka inovacija se ne može odvojiti od financijske podrške. Kina je kroz sustavne inovacije aktivno uskladila standarde s razvijenim globalnim tržištima kapitala, te osnovala Odbor za inovacije u znanosti i tehnologiji, kako bi pružila više snage i financijske podrške tehnološkoj inovaciji. Prema predviđanju tvrtke Deloitte Touche Tohmatsu Limited, do kraja ove godine će biti 140 do 170 novih stavki na Odboru za inovacije u znanosti i tehnologiji, koje će se ukupno financirati s preko 400 milijardi yuana. To će zasigurno povećati osnovu Pudonga kao novog područja vrhunske samostalne inovacije.

Potrebno ja zaključiti kako je uspjeh Pudonga u proteklih 30 godina ostvaren s pozadinom otvaranja, kap što će biti i u budućnosti. Inovacija ne znači da istraživanje iza zatvorenih vrata, već otvaranje na višem nivou i spajanje položaja Pudonga kao cenra unutrašnjeg ciklusa i sjecišta unutrašnjeg i vanjskog ciklusa, što će prikupiti globalne tehnološko-inovacijske elemente i pomoći Kini u visokokvalitetnom razvoju. Poduzeća okupljena na Pudongu će sigurno također ostvariti plodonosnije rezultate.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.