Kina razvila stroj za prikupljanje uzoraka brisa grla koji štedi rad

Kineski istraživači su razvili stroj koji štedi rad i omogućuje korisnicima da sami uzmu uzorke brisa grla radi testiranja na COVID-19 bez pomoći medicinskog osoblja.

“Stroj je pogodan za rukovanje te omogućuje korisnicima izvođenje brzog samouslužnog uzimanja uzorka radi dijagnosticiranja bolesti COVID-19, što će smanjiti rizik od prijenosa zaraze za medicinske radnike,” rekao je vodeći istraživač Xiao Liehui iz Bolnice Shenzhen Južnog medicinskog sveučilišta.

Nakon što se korisnik identificira osobnom iskaznicom i prepoznavanjem lica će stroj pružiti alat za uzimanje uzorka. Korisnik, uz video vodstvo, navlači rukavice, skenira kodove, prikuplja bris grla i šalje uzorke stroju. Cijeli proces traje približno pet minuta.

Test nukleinske kiseline je jedna od najvažnijih dijagnostičkih metoda za COVID-19. Trenutno proces prikupljanja uzorka zahtijeva bliski kontakt s pacijentima medicinskog osoblja, koje mora nositi teška zaštitna odjela. Stavljanje brisa u grlo može natjerati pacijenta na kašalj, što bi moglo poslati kapljice u lice medicinskog radnika.

Patentirani stroj je prošao kliničke probe i vjerojatno će 2021. krenuti u masovnu proizvodnju, navedeno je u izjavi bolnice.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.