Kineski predsjednik Xi Jinping putem video veze prisustvovao na samitu BRICS-a

Kineski predsjednik Xi Jinping je u utorak pozvao zemlje BRICS-a na pridržavanje multilateralizma i solidaran rad radi nadilaženja globalnih izazova, uključujući pandemiju bolesti COVID-19 i virusom pogođeno svjetsko gospodarstvo.

Xi je u Pekingu putem video veze prisustvovao na 12. samitu BRICS-a na poziv ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Povijest nas uči kako multilateralizam, ravnopravnost i pravda mogu obuzdati ratove i sukobe, dok će unilateralizam i politike moći povećati sporove i sukobe,” rekao je Xi.

Xi je pozvao zemlje BRICS-a da visoko drže stijeg multilateralizma te ulože nastojanja u zaštitu međunarodnog sustava s UN-om u središtu i međunarodnog poretka poduprtog međunarodnim pravom.

Ističući kako koronavirus još uzrokuje kaos na mnogim mjestima je Xi upozorio kako je osiguravanje svjetske pobjede nad pandemijom još uvijek “putovanje uzbrdo.”

Xi je istaknuo kako je imperativ podići međunarodnu suradnju i odgovore te podržati ključnu vodeću ulogu Svjetske zdravstvene organizacije u ovim nastojanjima.

Xi je istaknuo potrebu za čvrstim nastojanjima za izgradnju otvorenog svjetskog gospodarstva i odbacivanje zlouporabe koncepta “nacionalne sigurnosti” radi protekcionističkih svrha.

Xi je rekao kako će Kina raditi s drugim stranama radi utvrđenja partnerstva BRICS-a u novoj industrijskoj revoluciji.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.