Zašto svijet procjenjuje da se kinesko gospodarstvo razvija bolje od očekivanja

Bloomberg News je nakon što je kineska vlada objavila ekonomske podatke za listopad prokomentirao kako je „Kinesko gospodarstvo u listopadu ubrzalo rast, čime je učvrstilo položaj Kine kao jedine gospodarske sile koja je realizirala rast u ovoj godini.“ Prema Reutersovom izvješću su rezultati razvoja kineskog gospodarstva u listopadu također „iznad očekivanja“.

Industrijski rast je održao visoku razinu, a potrošnja i investicije također stabilno rastu te se nastavio trend gospodarske obnove u Kini. Na primjer, industrijski rast je iznosio 6.9%, za 2.2% više nego u istom razdoblju prošle godine te je bio znatno viši od 6.5%, koliko je predvidio Reuters. Stopa razvoja usluga je narasla za 7.4%, za 2% više nego u rujnu te je pokazala očigledan trend rasta.

Potražnja je također unaprijeđena, a povećanje potrošnje je pružilo podršku cjelokupnom gospodarstvu. U listopadu je vrijednost maloprodaje potrošačke robe iznosila 3,8576 bilijuna yuana, s rastom od 4.3%. U tome je 437,2 milijarde stiglo iz restorana i ugostiteljstva, s rastom od 0.8,% prvim pozitivnim rastom u tom sektoru tijekom 2020.. Treba spomenuti i kako su praznici za Nacionalni dan i Blagdana punog mjeseca znatno unaprijedili obnovu gospodarstva te je ostvareno 1,6 bilijuna yuana prihoda iz maloprodaje i restorana i 466,5 milijardi yuana iz turizma i putovanja 637 milijuna ljudi. New York Times je prokomentirao kako su podaci tijekom „Zlatnog tjedna,“ odnosno praznika za Nacionalni dan, najjasniji signal obnove Kine nakon epidemije.

Ovakvi signal su sve jasniji. Kinesko gospodarstvo odlučno ide putem trajne obnove. Financial Times je izvijestio kao je vrijednost maloprodaje u listopadu u Kini rasla najbržim ritmom ove godine. To pokazuje kako su povećani potrošački zahtjevi, što je unaprijedilo brzinu obnove kineskog gospodarstva nakon epidemije.

Osim unaprjeđenja ponude i potražnje su zapošljavanje i stanje svakodnevnog života također održali stabilnosti. U listopadu je stopa nezaposlenosti u kineskim gradovima iznosila 5.3%, te je bila za 0.1% manja nego u rujnu. Do kraja listopada je novozaposleno 10,09 milijuna osoba.

Zaposlenje je najveći problem u ljudskim životima. Tijekom epidemije je Kina provodila učinkovite politike za osiguravanje zaposlenja i života te time pružila osnovno osiguranje gospodarske obnove, što nije pokazalo samo snažnu žilavost kineskog gospodarstva, već i uspješnu kontrolu epidemije, koja je osnovni preduvjet gospodarske obnove. Dokaz su sve bolji kineski rezultati.

Osim toga, neprekidno raste nova izvorna snaga kineskog gospodarskog razvoja. Tijekom prvih deset mjeseci ove godine je vrijednost visokotehnološke proizvodnje porasla za 5.9%, mnogo više od cjelokupne industrije. Kina je povećala svoju privlačnost tržišta s najvećim potencijalom i privlačnošću.

Krajem listopada je poznata međunarodna analitička tvrtka IHS Markit provela istraživanje 6600 poduzeća iz 12 zemalja. Prema rezultatima, obnova je najbrža u Kini, a ogromno kinesko tržište i potrošačke mogućnosti neprekidno učvršćuju njen položaj druge najveće gospodarske sile u svijetu.

Unatoč suočavanja s nesigurnostima u svijetu i sustavnim nesuglasicama dugoročnog unutrašnjeg razvoja, Kina treba i dalje ulagati napore u učvršćenje osnove dugoročnog razvoja gospodarstva. Istovremeno je kineska gospodarska obnova priznata u svijetu.

U proteklih nekoliko mjeseci smo vidjeli žilavosti, sposobnost unaprjeđenja i ogroman razvojni potencijal kineskog gospodarstva. Uz provedbu aktivnih politika će se u Kini će se povećati uvjeti pogodni za gospodarsku obnovu, što će povećati povjerenje svijeta u obnovu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.