U nepovoljnoj situaciji, BRICS inzistira na 5 stvari

„Svi smo u istom brodu. Kad je jak vjetar i valovi, trebamo bolje držati kormilo i tempo…“ rekao je 17. studenog navečer kineski predsjednik Xi Jinping tijekom obraćanja putem video veze na 12. sastanku čelnika država BRICS-a (Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike) te je uputio „5 inzistiranja“ za suradnju u borbi protiv pandemije, proglasio brojne mjere i poslao jasan signal ujedinjenja, sinergije i zajedničkog nadvladavanja poteškoća.

— BRICS: nužna snaga za globalni razvoj

Kao predvodnik zemalja u razvoju su zemlje BRICS-a postale nužna snaga u globalnom razvoju. U ovom trenutku se u svijetu odvijaju promjene nezabilježene u proteklih sto godina i snažno širenje pandemije, što povećava deficite u globalnom upravljanju, povjerenju, razvoju i miru. Zemlje BRICS-a se također suočavaju s različitim izazovima. Pojedini zapadni mediji još proizvode senzaciju pričama o tzv. „blijeđenju boja BRICS-a“, namjeravajući oslabiti povjerenje u suradnički mehanizam BRICS-a.

O tome je kineski predsjednik donio odlučan zaključak: mir i razvoj kao teme našeg doba nisu promijenjene, niti će se dogoditi preokret razvojnog trenda svijeta, koji će ostati multipolaran i na putu gospodarske globalizacije.

— Kako povećati suradnju u novoj situaciji?

No, kako povećati suradnju u novoj situaciji? Xi je uputio 5 prijedloga, odnosno inzistiranje na multilateralizmu, suradnji, sinergiji, otvaranju i inovaciji, postavljanje života građana kao prioriteta i provođenje zelenog razvoja s niskim otpuštanjem ugljičnog dioksida te se usprotivio unilateralizmu, prebacivanju vlastite odgovornosti i protekcionizmu.

Rekao je kako se „političkom virusu“ treba suprotstavljati multilateralizmom. Pojedini američki političari su iskoristili priliku za unilateralnu hegemoniju i „upravljanje produženom rukom“ te se upleli u unutrašnje poslove drugih zemalja i ugrozili legitimne interese i prava tržišta u nastajanju i zemalja u razvoju, uključujući zemlje BRICS-a. O tome je Xi rekao kako BRICS treba odlučno štititi međunarodno pravo te zajedničko oblikovati miran i stabilan razvojni okoliš. Jim O’Neill, tvorac pojma „BRICS“ i predsjednik Kraljevskog instituta za međunarodne odnose iz Velike Britanije je rekao kako Xijev stav ima „neobičan značaj“ za trenutnu međunarodnu situaciju.

Također se treba jedinstvom i sinergijom protiviti prebacivanju odgovornosti. Nakon izbijanja pandemije COVID-19, pojedini američki političari nisu sagledali svoje propuste u borbi protiv epidemije, već su politizirali i stigmatizirali epidemiju i po svaku cijenu pokušavali sebe osloboditi odgovornosti, čime su teško naškodili međunarodnoj suradnji u borbi protiv pandemije. Xijev prijedlog kineskog rješenja tog pitanja je da treba zamijeniti nesuglasice jedinstvom i otkloniti predrasude razumom“ te se osloboditi „političkog virusa“ i na najbolji mogući način sakupiti sinergiju svih zemalja.

— Praktično otvaranje i inovacija nasuprot protoglobalizaciji

Kina je, trećom fazom kliničkog ispitivanja cjepiva protiv COVID-19 s Rusijom i Brazilom, pozitivnim razmišljanjem o pružanju cjepiva zemljama BRICS-a i uspostavom kineskog Centra za istraživanje i razvoj cjepiva, dosljedno praktičnim koracima unaprijedila suradnju BRICS-a protiv pandemije. Kako je rekao ruski predsjednik Vladimir Putin, dostignuća Kine u borbi protiv epidemije su vrijedna za učenje drugih zemalja te je izrazio podršku kineskoj inicijativi za Simpozij o tradicionalnoj medicini BRICS-a.

Osim toga se treba otvaranjem i inovacijom protiviti protoglobalizaciji. Zbog udarca pandemije i drugih uzroka je Međunarodni monetarni fond predvidio da će se svjetsko gospodarstvo smanjiti ove godine za 4,4% , a tržišta u nastajanju i zemlje u razvoju će doživjeti prvi negativan rast u posljednjih 60 godina. No, pojedini američki političari još zagovaraju „gospodarsko razdruživanje“ radi svojih osobnih interesa, čime dolijevaju ulje na vatru tijekom složene i kritične gospodarske situacije.

— Pandemija je otkrila slabosti čovječanstva, ali i dokazala kako je čovječanstvo zajednica koja dijeli sudbinu

Xi je u obraćanju pozvao na odlučno oblikovanje svjetskog gospodarstva s otvaranjem kao značajkom i jačanje suradnje u znanstvenotehnološkoj inovaciji te proglasio uspostavu inovativne baze za partnerstvo BRICS-a i novu industrijsku revoluciju u gradu Xiamenu, što će razvoju BRICS-a doprinijeti s više kvalitete i otpornosti, a oporavku svjetskog gospodarstva novim pokretačem.

Pandemija je otkrila slabosti čovječanstva, ali mu i omogućila da shvati kako je zajednica koja dijeli sudbinu.

Unatoč „jakom vjetru i valovima“, Kina, koja uskoro ulazi u novu razvojnu fazu i ispunjava svoja obećanje, će nastaviti odlučnim prijedlozima i praktičnim potezima držati kormilo BRICS-a, čime će pomoći „brodu“ čovječanstva da plovi prema ljepšoj budućnosti.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.