5. međunarodni književni festival EU-Kina

Osječka književnica Ivana Šojat sudjelovala je danas u online programu 5. međunarodnog književnog festivala EU-Kina, gdje je u razgovoru s kineskom spisateljicom Zhu Wenying govorila o svojim literarnim preokupacijama i ulozi književnosti u gradnji mostova među kulturama.

“Svatko je proizvod kulturnog i geografskog prostora u kojemu je rođen: svi smo mi proizvodi toga prostora čak i onda kada to ne želimo, jer njegove su tekovine duboko ugrađene u nas našim odgojem. Mi taj prostor predstavljamo i od toga se ne možemo odmaknuti”, rekla je Ivana Šojat.

Neka su putovanja, dodala je, doslovna fizički posjet nekoj zemlji ili mjestu. Ali druge je zemlje i civilizacije moguće upoznati i na emocionalnoj, psihološkoj razini, a u tome važnu ulogu ima književnost, smatra.

“Književnost ima moć prenijeti nam kako neki narod razmišlja i kako vidi svijet. Njezina je glavna uloga neprestano kopati, sve dublje i dublje, ponirati sve do same suštine ljudskoga bića. U tom je smislu i naša uloga pisca izuzetno važna: predstaviti sve ono što mi jesmo, i to samo s naše dvije ruke”, kazala je Šojat u online susretu u kojemu je sudjelovala i kineska književnica Zhu Wenying, a moderirao Dave Haysom, britanski književni prevodilac i urednik koji živi u Pekingu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.