Dužnosnik Ministarstva trgovine: Samit G20 u Rijadu ostvario konsenzus u gospodarstvu i trgovini

Samit G20 u Rijadu, koji je održan virtualno u subotu i nedjelju, je ostvario konkretne rezultate u pet područja povezanih s gospodarstvom i trgovinom, rekao je u ponedjeljak dužnosnik kineskog Ministarstva trgovine.

Što se tiče gospodarske i trgovinske suradnje, glavne komponente koja drži grupu zajedno, je samit odobrio Akciju G20 za podršku svjetskoj trgovini i investicijama u reakciji na COVID-19, rekao je Chen Chao, dužnosnik Ministarstva trgovine. Dokument predstavlja 38 mjera, usmjerenih na jačanje olakšavanja trgovine i poticanje međunarodnih investicija, među ostalim ciljevima.

Na samitu je obećano pridržavanje multilateralnog trgovinskog sustava te izražena podrška nužnoj reformi Svjetske trgovinske organizacije (eng. World Trade Organization – WTO), kako je zapisano u Inicijativi za budućnost WTO-a iz Rijada.

Radi održavanja otvorenosti tržišta će gospodarstva iz G20 osigurati slobodan, pošten, nediskriminirajući, transparentan, predvidljivi i stabilan trgovinski i investicijski okoliš te osigurati jednake uvjete, rekao je Chen.

Kina je spremna raditi s članicama G20 na provedbi konsenzusa, podršci multilateralizmu i slobodnoj trgovini te doprinositi održivom, uravnoteženom i uključujućem oporavku svjetskog gospodarstva, rekao je Chen.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.