Kineski ministar vanjskih poslova: Kina i EU trebaju povećati stratešku suradnju

Kineski državni vijećnik i ministar vanjskih poslova Wang Yi je u ponedjeljak rekao kako Kina i Europska unija trebaju povećati stratešku suradnju i igrati konstruktivnu ulogu u nošenju s globalnim izazovima.

Navedeno je izjavio tijekom telefonskog razgovora s Josepom Borellom, visokim predstavnikom EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Ističući kako se pandemija još širi svijetom i evolucija međunarodne situacije ubrzava je Wang rekao kako Kina i EU, dvije stabilizirajuće snage u procesu multipolarizacije, trebaju povećati komunikaciju i dijalog, neprestano jačati uzajamno povjerenje i eliminirati sve vrste smetnji.

Kina je voljna održati blisku komunikaciju s EU-om o važnom programu za iduću fazu, snažnije raditi na promicanju i postizanju investicijskog sporazuma Kine i EU-a te jačati koordinaciju i suradnju oko klimatskih promjena i očuvanja biološke raznolikosti, kako bi omogućili institucionalni okvir i stabilna očekivanja za bilateralnu suradnju u ključnim područjima, rekao je.

Sa svoje strane je Borell rekao kako EU cijeni kineske klimatske ciljeve za postizanje vrhunca otpuštanja CO2 prije 2030. i postizanje ugljične neutralnosti prije 2060., što pruža model za cijeli svijet, dodajući kako je EU spremna na jačanje suradnje s Kinom oko klimatskih promjena i očuvanja biološke raznolikosti na sveobuhvatan način i unaprjeđenje pregovora o investicijskom sporazumu EU-a i Kine te će težiti prema njegovom zaključenju unutar godine dana.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.