U složenoj situaciji je potrebna velika vizija

Od 17. do 22. studenog je kineski predsjednik Xi Jinping sudjelovao na nizu međunarodnih događaja, odnosno na 12. sastanku čelnika zemalja BRICS-a, 27. neformalnom sastanku čelnika APEC-a i 15. summitu čelnika zemalja G20 te je na sastancima održao govore.

— O borbi protiv pandemije

Do ovog trenutka je broj potvrđenih slučajeva bolesti COVID-19 u svijetu je premašio 57 milijuna, a prevencija i kontrola pandemije je najhitniji zadatak svim zemljama. Na spomenuta tri sastanka je Xi, na osnovi kineske prakse u borbi protiv epidemije, sveobuhvatno izložio kineske prijedloge i mjere za jačanje međunarodne suradnje protiv pandemije. U obraćanju je pozvao na koncept prema kojem je narod u središtu i istaknuo da su jedinstvo i suradnja najsnažnije oružje u ovoj borbi te pozvao sve strane na podršku ključnoj vodećoj ulozi Svjetske zdravstvene organizacije i ponovio kako će se nastojati cjepivo učiniti javnim dobrom koje je dostupno i pristupačno narodima svih zemalja. Kako je rekao ruski predsjednik Vladimir Putin, Kina je cijelom svijetu dokazala kako je bolest COVID-19 pobjediva te je pozitivan primjer u borbi protiv epidemije.

— O obnovi rada

Kina je, kao zemlja u kojoj su se najranije obnovili rad i proizvodnja, na spomenuta tri međunarodna događanja predložila kineski plan oporavka svjetskog gospodarstva, čije su suštinske značajke „otvorenost, inovacija, sveobuhvatnost i zeleni razvoj“. Plan je zasnovan na kineskom iskustvu i prikladan je razvojnom smjeru svjetskog gospodarstva. Oscar van Heerden, stručnjak za međunarodne odnose iz Južne Afrike, smatra kako Kina praktičnim potezima promiče gospodarsku globalizaciju te cijelom svijetu šalje signal kako razmišlja o uzajamnom zadovoljstvu prilikom suradnje s drugim zemljama.

— O upravljanju svijetom

Istovremeno je Xi u govorima istaknuo kako zemlje BRICS-a trebaju štititi međunarodni sustav s UN-om kao jezgrom, protiviti se unilateralnim sankcijama i „upravljanju produženom rukom“ i promicati izgradnju ravnopravnijeg i uravnoteženijeg globalnog partnerstva za razvoj te je sveobuhvatno izložio značaj azijsko-pacifičke zajednice koja dijeli sudbinu i istaknuo kako G20 treba bolje igrati vodeću ulogu u razdoblju nakon pandemije.

Uz pozadinu pandemije je globalno gospodarsko upravljanje doživjelo ključni preokret. Na summitu G20 je Xi dubinski predstavio svoje mišljenje o ovom pitanju, upućujući „4 inzistiranja“ i zahtijevajući odlučnu zaštitu multilateralnog trgovinskog mehanizma i poklanjanje više pozornosti upravljanju digitalnim sektorima.

— O novoj razvojnoj strukturi

Kina, drugo najveće svjetsko gospodarstvo, ubrzava aranžman nove razvojne strukture. Međunarodna zajednica također intenzivno prati što to može donijeti Kini i svijetu. Na tri velika međunarodna događaja je Xi jasno rekao kako se Kina nikako neće kretati unatrag, neće se razdruživati od drugih zemalja niti će oblikovati isključivo „vlastit krug“. Constanza Jorquera, profesorica političkih znanosti sa Sveučilišta Diego Portales u Čileu je rekla kako kineska nova razvojna struktura i nastojanja za otvaranje prema svijetu dokazuju odlučnost i samopouzdanje Kine oko slobodne trgovine i multilateralizma, što ima veliki značaj za oporavak globalnog gospodarstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.