Povijesni zadatak misije Chang’e-5 nakon 44 godine

Kina je 24. studenog u 4:30 ujutro po pekinškom vremenu uspješno lansirala mjesečevu sondu Chang’e-5. Riječ je o posljednjem koraku strateškog projekta bespilotnog istraživanja Mjeseca u tri koraka naslovljenog „Chang’e“. Za razliku od prijašnjih zadataka, Chang’e-5 bi ovaj put trebao donijeti prvi uzorak mjesečevog tla u Kinu.

— Proboj u 4 aspekta i brojna prva ostvarenja

Prema Ouyangu Ziyuanu, glavnom znanstveniku projekta istraživanja Mjeseca, Chang’e-5 će ostvariti proboje u 4 aspekta, odnosno ostvariti će prvo automatsko prikupljanje uzoraka na površini Mjeseca, prvo polijetanje s Mjeseca, prvo bespilotno pristajanje (rvd.) u mjesečevoj orbiti udaljenoj 380 tisuća kilometara i najbrži povratak sonde na Zemlju uzorcima s Mjeseca.

Prema posljednjem koraku projekta za istraživanje Mjeseca u tri koraka, odnosno kruženju oko Mjeseca i slijetanju na njega te povratku na Zemlju, kao i spomenutim brojnim prvim ostvarenjima, postoje velika očekivanja. Posebno je važno prikupljanje uzorka mjesečevog tla. Zbog ogromne udaljenosti vanzemaljskih objekata su znanstvenici dugo vreme mogli jedino uz pomoć spektra i radija indirektno razumijevati materijalnu konstituciju i kemijske elemente tih objekata i potom nagađati o njihovoj povijesti. No, ako bi mogli izravno prikupiti uzorke, znanstvenici će bez sumnje moći dobiti dragocjene materijale za istraživanje iz prve ruke i bolje razumjeti povijest vanzemaljskih objekata te čak i svemira.

— Novi uzorci mjesečevog tla nakon 44 godine

Kad je riječ o istraživanju Mjeseca, ranije su jedino SAD i bivši SSSR ukupno prikupili oko 300 kilograma uzoraka mjesečevog tla i kamenja, što je znatno unaprijedilo razumijevanje čovječanstva oko porijekla Mjeseca, Zemlje i Sunca. Kada je Zbigniew Brzezinski, tadašnji pomoćni savjetnik za državnu sigurnost SAD-a, 1978. posjetio Kinu, donio je kao poklon 1 gram uzorka Mjeseca koji su prikupili astronauti programa Apollo. Baš ovaj 1 gram uzoraka s Mjeseca je u jednom razdoblju bio najdragocjeniji materijal preko kojeg su kineski znanstvenici istraživali Mjesec.

Treba istaknuti kako od posljednjeg prikupljanja uzorka Mjeseca sonde SSSR-a 18. kolovoza 1976. do danas već 44 godina čovječanstvo nije dobilo novi uzorak mjesečevog tla. Današnje prikupljanje mjesečevog tla sonde Chang’e-5 doista predstavlja veliki doprinos istraživanju Mjeseca i dubokog svemira, prema čemu međunarodni znanstveni krugovi imaju velika očekivanja. Carolyn van der Bogert, planetarna geologinja sa Sveučilišta Münster u Njemačkoj smatra kako, kada je riječ tehničkim pitanjima, samo donošenje uzoraka s Mjeseca na Zemlju već predstavlja veliku sposobnost. James Carpenter, istraživač iz ESA-a misli kako će ovo putovanje biti „dobra vježba za buduća istraživanja čovječanstva“.

— Dovršenje zadatka u tri koraka je osnova budućeg istraživanja

Za samu Kinu, uspješno izvršenje zadatka Chang’e-5 predstavlja dovršetak projekta Chang’e u tri koraka, koji je pokrenut 2004.. Kineski znanstvenici će na osnovi dosadašnjih znanstvenih rezultata nastaviti istraživati topografske značajke, prostorni okoliš i raspodjelu resursa, kako bi učvrstili temelj za buduće mjesečevo slijetanje s posadom i uspostavu baze na Mjesecu.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.