Xi i Macron postigli važan konsenzus o kinesko-francuskoj suradnji u idućoj fazi

Kineski predsjednik Xi Jinping i francuski predsjednik Emmanuel Macron su tijekom telefonskog razgovora u srijedu navečer postigli važan konsenzus o suradnji Kine i Francuske u idućoj fazi.

Uslijed sve većih nestabilnosti i nesigurnosti, suvremeni svijet poziva na više odgovornosti velikih zemalja, istaknuo je Xi.

Nazivajući “neovisnost, uzajamno razumijevanje, predvidljivost, uzajamnu dobrobit i rezultate na obostrano zadovoljstvo” originalnim težnjama uspostave diplomatskih odnosa između Kine i Francuske je Xi istaknuo kako je riječ o važnom konsenzusu dvije zemlje za pridržavanje multilateralizma, zaštitu međunarodnog sustava s Ujedinjenim narodima u srži i održavanje međunarodnog poretka temeljenog na međunarodnoj konvenciji.

Dvije zemlje, rekao je, trebaju ostati vjerne originalnoj težnji, pridržavati se konsenzusa, čvrsto držati kormilo odnosa Kine i Francuske, jačati razmjene, produbljivati suradnju te održavati blisku komunikaciju i koordinaciju u glavnim međunarodnim i regionalnim pitanjima, kako bi ostvarili bolji razvoj bilateralnih odnosa.

Ističući kako suradnja Kine i EU-a dobiva više globalnog i strateškog značaja pod novim okolnostima je kineski predsjednik rekao kako je Kina, bez obzira na promjene u međunarodnoj situaciji, posvećena promicanju zdravih i stabilnih odnosa Kine i EU-a i nada se kako će EU provoditi pozitivnu politiku prema Kini.

Također je pozvao na zajednička nastojanja za ubrzanje pregovora o investicijskom sporazumu Kine i EU-a, postizanje uspjeha u održavanju dijaloga Kine i EU-a o okolišu i klimi na visokoj razini, kao i digitalnoj suradnji te podizanje odnosa Kine i EU-a na novu razinu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.