Znanstvena inovacija omogućuje kineski doprinos svijetu

Kina je tijekom 2020 postigla niz velikih rezultata u razvoju znanosti i tehnologije. Sonda Chang’e-5 je donijela uzorak s Mjeseca, dubokomorska ronilica s posadom “Fendouzhe” (što na kineskom znači čovjek koji se bori za veliki cilj) je uspjela zaroniti ispod 10 tisuća metara, predstavljeno je kvantno računalo „Jiuzhang“ (ime je dobilo prema drevnoj kineskoj matematičkoj monografiji iz 1. stoljeća) i dovršeno je umrežavanje satelitskog navigacijskog sustava Beidou (kineski naziv za sazviježđe Veliki medvjed).

— Znanost i tehnologija u kineskoj borbi protiv epidemije

Ovog ožujka je kineski predsjednik Xi Jinping tijekom inspekcijskog posjeta Pekingu radi provjere znanstvene borbe protiv epidemije bolesti COVID-19 istaknuo kako su „znanost i tehnologija najsnažnije oružje čovječanstva protiv bolesti te se velike katastrofe i epidemije ne mogu nadvladati bez razvoja znanosti i tehnološke inovacije“. Tijekom borbe protiv epidemije je Kina za hitnu dostavu lijekova upotrjebljavala bespilotne letjelice s preciznošću izraženom u centimetrima, povećavala učinkovitost medicine na udaljenost uz pomoć 5G mreže, otkrivala potencijalna žarišta zaraze korištenjem velikih podataka itd. Zahvaljujući ovim magičnim tehnologijama je Kina postala među prvim zemljama koja je stavila epidemiju pod kontrolu te obnovila rad i proizvodnju.

— Povećavaju se investicije, ali i rezultati razvoja znanosti i tehnologije

U proteklih 5 godina su troškovi Kine za istraživanja narasli s 1,42 bilijuna yuana na 2,21 bilijuna yuana, intenzitet ulaganja u istraživanja se povećao s 2,06% na 2,23%, doprinos znanosti i tehnologije napretku se povećao s 55,3% na 59,5% i Kina se na globalnoj ljestvici inovativnog indeksa popela na 14. mjesto.

Istovremeno je Kina ostvarila brojne rezultate u tehnološkoj inovaciji, što je zasluga zaštite intelektualnog vlasništva. Prema godišnjem izvješću koje je objavila Svjetska organizacija za intelektualno vlasništvo (eng. World Intellectual Property Organization, WIP) je u 2019. Kineska nacionalna uprava za intelektualno vlasništvo je prihvatila 1,4 milijuna prijava za patente, u čemu je Kina i dalje na prvom svjetskom mjestu. Francis Gurry, bivši generalni tajnik WIP-a, smatra kako je jačanje zaštite intelektualnog vlasništva važan čimbenik inovacije u Kini.

— Samostalna inovacija ne znači razvoj iza zatvorenih vrata

Istovremeno, Kina poklanja veliku pozornost samostalnoj inovaciji, ali to nikako ne znači razvoj iza zatvorenih vrata te Kina provodi otvorenu suradnju oko inovacije. Upravo je s pozadinom gospodarske globalizacije, inovacija postala otvorenija i mobilnija. Kao što je rekao kineski predsjednik, nijedna zemlja ne može postati samostalni inovativni centar ili sama uživati plodove inovacije, koja treba donositi korist cijelom svijetu, a ne biti blago skriveno u špilji.

Globalni navigacijski sustav Beidou BDS-3 je u rujnu 2020. dovršio raspored svih satelita i trenutno više od pola zemalja na svijetu upotrjebljava sustav Beidou. U studenom je u promet pušten prekomorski most Salvador u Brazilu, koji je dobio nadimak “Latinski most Hong Kong-Zhuhai-Macao“. Most koji će izgraditi kineske tvrtka je najveći prekomorski most u Latinskoj Americi, s više od stotinu visokotehnoloških značajki. U prosincu je, nakon što je Chang’e-5 donio uzorak s Mjeseca, Kina objavila kako će podijeliti uzorke , kao i podatke istraživanja za znanstvenu analizu sa znanstvenim institucijama i znanstvenicima iz raznih zemalja koji imaju iste znanstvene težnje, radi zajedničkog produbljenja znanja čovječanstva o svemiru.

— Znanost i tehnologija pomažu svijetu da izađe iz mračnog trenutka

Otvorenost doprinosi napretku, a inovacija vodi razvoj prema budućnosti. Trenutni trendovi koje predstavljaju internet stvari, 5G mreža, umjetnom inteligencija i druge tehnologije se ne mogu zaustaviti. Kina, zemlja koja ulazi u novu razvojnu fazu, će uz pomoć tehnološke inovacije omogućiti visokokvalitetni razvoj te svijetu doprinijeti s više blagostanja i pomoći mu oko što ranijeg izlaska iz mračnog trenutka.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.