Zelena Kina doprinosi održivom razvoju svijeta

Dvadeset i drugog rujna 2020. je kineski predsjednik Xi Jinping tijekom konferencije Opće skupštine UN-a rekao kako će njegova zemlja povećati doprinose „Pariškom sporazumu“ i obećao da će uložiti nastojanja kako bi postigla vrhunac otpuštanja ugljičnog dioksida do 2035. i ostvarila ugljičnu neutralnost do 2060.. Obećanje Kine, drugog najvećeg svjetskog gospodarstva, o vremenskom roku za ugljičnu neutralnost je ključno za održivi razvoj svijeta.

— U proteklih pet godina je Kina najučinkovitije i najbolje moguće poboljšala i zaštitila kvalitetu okoliša

Obećani vremenski rok za postizanje ugljične neutralnosti u Kini je samo polovica roka koji su obećale Njemačka, Velika Britanija i druge razvijene zemlje, što pokazuje odlučnost Kine u reakciji na klimatske promjene.

Prema procjenama kineske vlade, u proteklih pet godina je Kina najučinkovitije i najbolje moguće poboljšala kvalitetu ekološke zaštite okoliša. Tijekom 2019. se kinesko otpuštanje ugljičnog dioksida po jedinici BDP-a smanjilo za 48,1% u odnosu na 2005. te je godinu dana prije roka ostvaren cilj smanjenja otpuštanja za 2020.. Osim toga je Kina godinama najveća svjetska ulagačica u obnovljivu energiju, a udio Kine u ovom sektoru u svijetu je već 2015. iznosio oko 30%. Obujam instaliranih strojeva i proizvodnje električne energije na obnovljive izvore energije se godinama također nalazi na prvom mjestu u svijetu.

— u Kini se aktivno razvija zeleno gospodarstvo

Istovremeno se u Kini se aktivno razvija zeleno gospodarstvo, čime Kina dokazuje kako postoji mogućnost da zaštita okoliša napreduje usporedno s gospodarskim razvojem. Mauricio Santoro, stručnjak za međunarodne odnose s Državnog sveučilišta Rio de Janeira u Brazilu smatra kako je Kina tijekom razvoja poticala razvoj zelenog gospodarstva i ulaganja u novu tehnologiju, što je omogućilo zemljama u razvoju da shvate kako razvoj i zaštita okoliša mogu napredovati zajedno.

Nakon kineskog obećanja o postizanju vrhunca i nultoj ugljičnoj stopi iz rujna je promicanje zelenog razvoja i unapređenje harmoničnog suživota čovječanstva i prirode upisano u prijedlog razvojnog programa Kine za sljedećih 5 godina. U prosincu je na radnom sastanku Centralnog komiteta Komunističke partije Kine o gospodarstvu, rad na postizanju vrhunca i ugljične neutralnosti uvršten među 8 važnih zadataka Kine u idućoj godini.

— Kineske ambicije za zeleni razvoj na međunarodnoj sceni

Na UN-ovom Samitu o klimatskim ambicijama 12. prosinca, je Xi posebno pokrenuo 3 inicijative za buduće globalno upravljanju klimom te najavio niz novih mjera radi smanjenja otpuštanja ugljičnog dioksida do 2030., čime je svijetu pokazao novi pravac u reakciji na klimatske promjene. Međunarodna zajednica je procijenila kako su kineske inicijative i mjere odigrale uzornu ulogu i predstavljaju važnu akciju za izgradnju zajednice čovječanstva koja dijeli sudbinu.

Osim toga je Kina aktivno integrirana u multilateralno upravljanje energetikom te sudjeluje u multilateralnoj energetskoj suradnji u okviru UN-a, G20, APEC i BRICS-a. U proteklih 5 godina je Kina među prvim zemljama objavila po Državni program provođenju Agende za održiv razvoj 2030. te je također među prvima potpisala i ratificirala Konvenciju o biološkoj raznolikosti. Carolina Schmidt, predsjednica Konferencije o klimatskim promjenama UN-a je 2019. procijenila da Kina igra važnu ulogu u provođenju Pariškog sporazuma, poticanju konsenzusa raznih zemalja i zajedničkom rješavanju svjetskog klimatskog problema.

António Guterres, glavni tajnik UN-a, je rekao kako je u reakciji na klimatske promjene potrebna globalna akcija. Što se tiče povećanja državnog doprinosa, Kina ispunjava svoja obećanja te očekuje da će više zemalja sudjelovati u izgradnji čistog i lijepog svijeta, kako bi budućim generacijama ostavili više „zelenog bogatstva.“

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.