U primjeni je peti krug porezne reforme. Najvažnije izmjene odnose se na porez na dohodak, gdje će se stope smanjiti s 24 na 20 i s 36 na 30 posto. Smanjuje se i porez na dobit s 12 na 10 posto, i to za one tvrtke koje ostvaruju do 7,5 milijuna kuna godišnjih prihoda. Raste minimalna plaća s 3250 na 3400 kuna, a za one s manje od 15 godina staža uvodi se nacionalna mirovina.

Neto plaće od 5000 kuna rast će za 66 kuna, prosječne za 180, a one od 10.000 kuna bit će veće za gotovo 400. Plaće od 25.000 kuna rast će za gotovo 1400 kn. Odnosi se to na prijavljene u Zagrebu koji nemaju uzdržavane osobe.

Za one s nižim plaćama koji porez na dohodak ne plaćaju, dobra je vijest rast minimalne plaće na 3400 kuna. Iako niži porezi znače i manje prihoda za gradove i županije, lokalni čelnici pozdravljaju izmjene.

Poduzetnici podupiru smanjivanje poreza na dobit, ali kažu da je s izmjenama trebalo ići snažnije. Još ih više muči silna birokracija. 

– Plaćamo tamo porez na dobit, koji je isto 10%. Ostalih parafiskalnih nameta mi tamo nemamo. Što je ideja? Da mi s državom i s našim računovodstvom pričamo minimalno. I to u SAD-u imamo, a u Hrvatskoj nemamo, poručuje Končić.

S Novom se godinom ukidaju kvote za strane radnike, uvodi se nacionalna mirovina od 800 kuna za one s nedovoljnim stažem. Ukupno rasterećenje u ovom krugu porezne reforme iznosit će oko 2 milijarde kuna.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.