Kineska misija: Kina se protivi planiranom posjetu Tajvanu Veleposlanice SAD-a u UN-u

Glasnogovornik kineske stalne misije pri Ujedinjenim narodima je u četvrtak rekao kako se Kina protivi planiranom posjetu Tajvanu stalne predstavnice SAD-a pri Ujedinjenim narodima Kelly Craft.

Prema medijskim izvješćima, državnik tajnik SAD-a Mike Pompeo je rekao kako će Craft posjetiti Tajvan. Kina se tome čvrsto protivi, rekao je glasnogovornik.

Na svijetu postoji samo jedna Kina i regija Tajvan je neodjeljivi dio kineskog teritorija. Vlada Narodne Republike Kine je jednina legitimna vlada koja predstavlja cijelu Kinu. Sjedinjene Američke Države su se na to izričito obvezale u tri zajednička službena priopćenja Kine i SAD-a, uključujući Zajedničko priopćenje o uspostavi diplomatskih odnosa iz 1979. Kina se čvrsto protivi bilo kakvom obliku kontakata između Sjedinjenih Američkih Država i regije Tajvan. Ovaj stav je dosljedan i jasan, rekao je glasnogovornik.

Pitanje Tajvana se tiče kineskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta te uključuje kineske ključne interese. Princip jedne Kine je široko priznat u međunarodnoj zajednici i osnovna je norma međunarodnih odnosa potvrđena Rezolucijom 2758 Opće skupštine UN-a, rekao je glasnogovornik.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.