Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova, te načelnik Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović, kazao je kako imajući u vidu situaciju u Hrvatskoj i situaciju u europskom okruženju, nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su na snazi. Dodao da će mjere trajati do 31. siječnja.

– Radi se o tri odluke – odluka o nužnim epidemiološkim mjerama koja se uglavnom odnosi na ograničenju okupljanja, zatim je tu odluka o radu trgovina i odluka o javnom prijevozu, kazao je Davor Božinović.

“Razgovarati će se i o nastavku školske godine”

Istaknuo je da Hrvatska trenutno ima pozitivne trendove.

– Kazali smo već, još uvijek ne možemo podvući crtu iza eventualnih posljedica povećanih okupljanja tijekom blagdana, ali i posebno vezano za situaciju sa potresom. Morali smo uzeti u obzir činjenicu za onaj dio koji smo dogovorili sa sindikatima, HUP-om i slično, a vezano je za poticaj da radnici koriste godišnji odmor. Od ponedjeljka očekujemo povratak na radna mjesta, to će povećati mobilnost, te je to jedan od faktora za širenje zaraze, poručio je.

Dodao je da će se u sljedećem razdoblju razgovarati o nastavku školske godine. Capak je rekao da se razgovaralo o situacijama u kojima bi se neke od mjera popuštale, ali se situacija strahovito brzo mijenja te smo imali nekoliko nepredviđenih situacija.

– Prije svega mislim na potres i pojavu novih virulentnijih sojeva, jako je teško držati se semafora. Ali treba reći da smo mi još uvijek iznad toga što smo odredili da bi razgovarali o tome što ćemo ukinuti a to je da 14 dana traje incidencija niža od 300, to bi trebao biti okidač za ukidanje nekih od ovih mjera, to nismo još dosegnuli, naglasio je.

Rekao je kako je zelena situacija negdje ispod 50 incidencija, a većina europskih zemalja je daleko od toga pa i Hrvatska.

– A to je smjernica ECDC-a. Njemačka je jučer zadržala svoje mjere, Slovenija ima strože mjere nego mi ima ogromne brojke, Češka strahovito raste, mnoge zemlje imaju velikih problema s brojkama. ne smijemo zaboraviti da smo imali prije tri tjedna vrlo tešku situaciju s bolnicama, s premještanjem respiratora i takvu situaciju moramo spriječiti da nam se ubuduće dogodi, dodao je.

Markotić: Mutanti ne uzrokuju tešku klinički sliku, ali veća je mogućnost da će pogoditi više ljudi s komorbiditetima

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić istaknula je da se mora paziti na bolničke kapacitete koji tek sad malo olakšavaju.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.