Osnovano je jedino službeno globalno balkansko udruženje Towerrunning.

Osnivači su hrvatski svjetski rekorder Božidar Deodat Krešić, Boris Sontacchi i Đuro Bertić.

Statut udruge donesen je na izbornoj skupštini 10. siječnja, kao i odluka o pridruživanju udruzi Towerrunning World i izbor 71-godišnjeg Božidara Deodata Krešića za predsjednika udruge.

Deodat Krešić srušio je toranj – jedinstveno stubište – svjetski rekord 19. prosinca u svom rodnom gradu Osijeku, pretrčavši 448 katova – 6.720 stepenica – zgrade poslovnog centra na Trgu slobode. Rezultat je postigao za 2 sata i 56 minuta i 40 sekundi.

Deodat Krešić pokušat će srušiti taj rekord u lipnju ove godine trčanjem na 600 katova i 9 000 stepenica.

Udruženje Balkan Towerrunning službeni je član jedinog legitimnog upravnog tijela na svijetu za trčanje stepenicama Towerrunning World Association. Udruga je aktivna u 12 zemalja – Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Grčkoj, Hrvatskoj, Kosovu, sjevernoj Makedoniji, Sloveniji, Srbiji i Turskoj, koja obuhvaća 74 milijuna stanovnika (10% Europe) i 666.700 četvornih kilometara (6 % Europe).

Posebnost Statuta udruge je da se svi predstavnici nacionalnih manjina balkanskih država mogu natjecati u konkurenciji za svoje izvorno državljanstvo, bez obzira na zemlju u kojoj žive. Predstavnici drugih zemalja u Europi i svijetu mogu se natjecati izvan konkurencije.

Dobne kategorije bit će: juniori 12-15 godina i 16-17 godina, seniori 18-23 godine i 24-33 godine i veterani u porastu od 10 godina. Natjecati se mogu svi – žene i muškarci, sportaši, rekreativci svih dobnih skupina.

Prvo balkansko prvenstvo održat će se kada to dozvole epidemiološke mjere. Mogući datum 24. srpnja 2021. određen je s više od 1000 natjecatelja za koje se očekuje da se natječu.

Velika je čast i još veća odgovornost organizirati tako velik mega projekt. Pojedinac ili pojedinci to ne mogu sami realizirati. Nadam se suradnji svih, od državne razine do subjekata lokalne uprave, Osječko-baranjske županije i grada Osijeka. Posebno se nadam da će se Atletski klub Slavonija Žito uključiti u aktivnosti organizacije. Nadam se da ćemo moći dostojanstveno dočekati predsjedništvo Udruge Towerrunning World ”, rekao je Deodat Krešić.

Svi koji se žele uključiti u rad Udruge mogu se prijaviti e-poštom na adresu: entuzijastazauvjek@gmail.com.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.