Doviđenja – i nadamo se kako više nikada nećemo vidjeti najlošijeg državnog tajnika u povijesti SAD-a

Pri kraju mandata odlazeće administracije SAD-a je američki državni tajnik Mike Pompeo, poznatom po lažima, prevarama i pljački, odigrao svoje „posljednje ludilo“ i otkazao ograničenja kontakta američkih dužnosnika s kineskom regijom Tajvan, ponovo svrstao Kubu u zemlje koje podržavaju terorizam i pojačao postojeće stroge sankcije protiv Irana.

— Svojim „diplomatskim nasljeđima“ pokušava opstruirati novu administraciju

Medijske analize su pokazale kako Pompeo zapravo pokušava „munjevitim vanjskopolitičkim ratom“ opstruirati rad nove administracije. Američki list New York Times je prokomentirao kako je Pompeo spalio sve mostove i otežao budući rad Bidenu. Časopis Foreign Policy je doznao kako američki dužnosnici privatno zovu Pompeove poteze „jeftinom rasprodajom doplomacije“. „The Washington Post“ smatra kako Pompeo, postavljajući prepreke novoj administraciji, sebi prikuplja političke bodove za predsjedničke izbore 2024.. Jedan sugovornik, američki dužnosnik, je u intervjuu za Washington Post rekao kako Pompeo koristi ove korake kao program svoje predizborne kampanje u 2024.

— Njegova ambicija za predsjedničku fotelju nikad nije bila tajna

Zapravo, Pompeova ambicija za vrhom moći u SAD-u nikad nije bila tajna. U protekle 3 godine je neprestano izazivao antagonizme i podjele kako bi zadovoljio desničarske snage te je bez presedana kao državni tajnik sudjelovao na Samitu o obiteljskom vodstvu u Iowi, dajući sve od sebe kako bi zadovoljio evanđelističke glasače, potrošio javna sredstva za organizaciju Večere Madison radi privlačenja financijskih grupa i medija i kršeći tradiciju neutralnosti Državnog tajništva iz Izraela putem video veze sudjelovao na kongresu Republikanske stranke, kako bi zadovoljio svog šefa, odnosno predsjednika.

Pod njegovim vodstvom su SAD do krajnosti otišle u diplomatski unilateralizam i povukle se iz brojnih međunarodnih organizacija, što je izazvalo nezabilježenu štetu međunarodnom poretku. Promicao je novi Hladni rat i napadao Kinu u brojnim područjima s ciljem suzbijanja njenog razvoja. Ugrozio je Sporazum o iranskim nuklearnom pitanju te se smatra kako je on pravi krivac za ubojstvo visokog iranskog generala. Također je neprestano zastrašivao i napadao europske zemlje, što je uzrokovalo neprestano pogoršanje njihovih savezničkih odnosa sa SAD-om …

— Svijet će zapamtiti njegova zločinačka „dostignuća“

Diplomacijom zastrašivanja, varanja i sankcija je Pompeo cijelom svijetu pokazao aroganciju, licemjere i samovolju te otkrio licemjernu masku tzv. „demokracije“, “slobode“ i „ljudskih prava“. Nije čudno što je New York Times procijenio kako je Pompeo narušio ugled američkog Državnog tajništva, građen zaslugama i žrtvama kroz više stoljeća. List Atlantic je objavio kako „živimo u neuspješnoj zemlji“. Čak su i mediji iz Kansasa, Pompeovog zavičaja, prokomentirali kako je tijekom svog mandata u očima svijeta pretvorio SAD u zemlju „punu tuge, bijesa i jada“.

Vrijeme je isteklo i Pompeove nerazumne igre su samo posljednji pokušaji. Pohvalio se kako će svijet zapamtiti njegova „dostignuća“ tijekom mandata, no povijest će samo pamtiti njegove zločine kojima je ugrožavao interese cijelog svijeta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.