Kina i SAD trebaju napredovati u istom smjeru i vratiti odnose na ispravan put

Novoizabrani predsjednik SAD-a Joe Biden je stupio na predsjednički dužnost. Javnost očekuje kako će američka domaća i vanjska politika tijekom njegovog mandata biti ispravljene do određene razine. U protekle 4 godine su kinesko-američki odnosi prošli kroz neobično teško razdoblje. Suštinski razlog je to što su pojedini političari iz Washingtona, vodeći se mentalitetom Hladnog rata i ideološkim predrasudama, smatrali Kinu „najvećom prijetnjom“ te blatili kineski politički sustav i suzbijali razvoj kineskih poduzeća, često prelazeći krajnju liniju u pitanjima od velikog značaja koja se tiču kineskih suštinskih interesa.

— Preduvjeti povratka kinesko-američkih odnosa na ispravan put

Suočavajući s teškom situacijom, kako je moguće ostvariti pozitivnu promjenu kinesko-američkih odnosa? U drugoj polovici prošlog studenog je kineski predsjednik Xi Jinping u čestitci Bidenu na izbornoj pobjedi izrazio očekivanje da će se dvije zemlje, u duhu međusobnog poštovanja, suradnje i obostranog zadovoljstva, izbjegavajući sporove i konfrontacije, koncentrirati na suradnju i upravljati nesuglasicama, radi zajedničkog unaprjeđenja zdravog i stabilnog razvoja kinesko-američkih odnosa.

Imajući u vidu djelovanje američkih političara u protekle 4 godine, preduvjet povratka kinesko-američkih odnosa na ispravan pravac je da nova američka administracija ne prelazi krajnju liniju. U trenutnoj situaciji, dvije zemlje trebaju poduzeti praktične mjere radi uspostave kanala i mehanizama za kontakte i poslati pozitivan signal za popravak odnosa. Lee Hsien Loong, premijer Singapura, je prošlog studenog u intervjuu za medije istaknuo kako SAD pod Bidenovim vodstvom moraju krenuti od novog polazišta i uspostaviti učinkoviti interakcijski mehanizam, kako bi ublažile nesuglasice i razvile zajedničke interese.

— Očekivanja za suradnju u borbi protiv pandemije i klimatskih promjena

Kad je riječ o borbi protiv pandemije, Biden je, nakon stupanja na dužnost odmah proglasio niz protuepidemijskih mjera, uključujući zaustavljanje procesa povlačenja iz Svjetske zdravstvene organizacije. Kina je, kao zemlja koja je među prvima u svijetu stavila epidemiju pod kontrolu, spremna podijeliti informacije i iskustvo u kontroli epidemije i očekuje kako će SAD preuzeti potrebnu međunarodnu odgovornost i s Kinom promicati globalnu suradnju protiv pandemije.

Kad je riječ o pitanju klimatskih promjena, Kina je pred međunarodnom zajednicom ozbiljno obećala kako će se truditi do 2030. postići vrhunac otpuštanja ugljičnog dioksida i do 2060. realizirati ugljičnu neutralnost. Novi američki predsjednik je potpisao upravnu uredbu za povratak u Pariški sporazum, što otvara prostor za suradnju Kine i SAD-u u zajedničkoj reakciji na klimatske promjene i druge globalne izazove. Melvyn P. Leffler, umirovljeni profesor povijesti sa Sveučilišta Virginije smatra kako između Kine i SAD-a na postoji konkurentnost „nulte sume“ i kako dvije vlade imaju mnogo razloga za suradnju, poput unaprjeđenja sigurnosti i važnih gospodarskih interesa.

— Na novoj raskrsnici

U ovom trenutku se kinesko-američki odnosi nalaze na novoj raskrsnici. Nesuglasice ne smiju dovesti do podjele i jedino se suradnjom može prekinuti zastoj. Kina je inicirala oživljavanje i otvaranje svih međusobnih kanala za razgovor i dogovor oko trgovine i suradnje protiv pandemije. Očekujemo kako će nova administracija SAD-a ići u istom smjeru kao Kina i otvoriti novu stranicu odnosa dviju zemalja, jer to nije samo u skladu sa suštinskim interesima dva naroda, već predstavlja i odgovornost velikih sila prema svijetu.

 

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.