Prva kineska solarna sonda će biti lansirana 2022.

Lansiranje prve kineska solarna sonde, Naprednog svemirskog solarnog opservatorija, je predviđeno za prvu polovicu 2022., što će biti prva do sad kineska misija koja je “dotakla” sunce.

Satelit će operirati u orbiti sinkroniziranoj sa Suncem 720 km iznad Zemlje radi bliskog praćenja sunca 24 sata dnevno. Očekuje se kako će satelit, ukupne mase približno 1 000 kg, orbitirati Sunce najmanje četiri godine, rekli su iz Opservatorija Grimizna planina Kineske akademije znanosti, istraživačkog instituta iz Nanjinga u istočnoj kineskoj pokrajini Jiangsu.

Trenutno je Sunce jedina fiksna zvijezda koju ljudi mogu detaljno proučavati. Veliku većinu sunčeve radijacije blokira Zemljina atmosfera. Samo slanjem sondi u svemir se može izraditi popuna slika Sunca za buduća istraživanja.

Kako se temperament sunca mijenja u 11-godišnjem ciklusu, a zvijezda ulazi u solarni ciklus 25, procjenjuje se da će svoj vrhunac zračenja doseći oko 2025. Sunčeva sonda može pomoći u dobivanju detaljnih podataka o sunčevoj aktivnosti tijekom uspona do maksimalnih godina, rekao je Gan Weiqun, istraživač s instituta.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.