“Nova će nam građevina zakloniti svjetlo, nestat će zelene površine, uništit će se vizura grada i najljepšeg prostora uz dravsku obalu”, neke su od primjedbi stanara okupljenih u inicijativu „Bijela lađa” koji su ovih dana potaknuli potpisivanje peticije.

“Ne protivimo se mi gradnji, naš suživot s kultnom Bijelom lađom bio je posve u redu”, kaže stanar Predrag Šibalić, strukom vezan upravo za ovakve projekte te pojašnjava da se građevine u tom prostoru moraju, kako je to i bilo u slučaju bivšeg restorana, trebaju graditi s posebnom pažnjom i uz najbolja arhitektonska rješenja.

“U posljednje vrijeme javljaju privatne inicijative za masivnom gradnjom u zelenom pojasu, a gradska vlast umjesto da štiti interese građana samo obavlja činovničke poslove za investitore” kaže član inicijative i odvjetnik Davor Petrović te dodaje da je vjerojatno najvrijednija gradska parcela prodana po nevjerojatno niskoj cijeni, da je odluku o tomu moglo donijeti jedino Gradsko vijeće Osijeka a ne gradonačelnik, da je predmet već na sudu i da ne namjeravaju stati odustati od zaštite svojih građanskih prava.

Pisali su i premijeru Andreju Plenkoviću, nadležnim ministarstvima, okupili se u građansku inicijativu i ne namjeravaju stati. Zaštitit će kažu i svoja prava i životni prostor ali i grad sljubljen sa svojom rijekom i promenadom koja je proglašena najljepšom europskom šetnicom uz rijeku.

Zahtijevamo od Gradskog vijeća grada Osijeka da izmjenom GUP-a zaštiti kompletan zeleni pojas Gornjodravske obale u gradskom vlasništvu, prenamjenom iz područja mješovite namjene (M) u zaštitne i javne zelene površine (Z i Z1) te da se gradnja na parceli “Bijele lađe” ograniči na gabarite i visinu bivšeg restorana, a sve u skladu s vizualnim identitetom ovoga prostora uz Dravu” – tako glasi cilj peticije, a iz Građanske inicijative ističu: “Okupljeni oko zajedničkog interesa da prostor dravskog priobalja ostane prostor zelenih i rekreacijskih, ali u prvom redu javnih sadržaja, obraćamo se ovom peticijom Gradskom vijeću Osijeka, zahtijevajući da najvišim aktom urbanističkog planiranja – Generalnim urbanističkim planom – zaštiti priobalni pojas na desnoj obali kao zelenu i hortikulturno uređenu zonu, sa sadržajima namijenjenim šetnji i rekreaciji građana.”

Tvrde kako se u posljednje vrijeme javljaju privatne inicijative za masivnom gradnjom u zelenom pojasu te da gradska vlast umjesto da štiti interese građana “samo obavlja činovničke poslove za investitore”. “Zelene površine uz Dravu netransparentno se prenamijenjuju, parceliziraju i rasprodaju te Osijek od branda zelenog grada sve više postaje sivi grad! Upravo tome želimo stati na kraj”, poručuju organizatori potpisivanja peticije koja je objavljena i na službenoj Facebook stranici Građanske inicijative „Bijela lađa“.
U obrazloženju također navode kako urbani razvoj Osijeka od polovice prošlog stoljeća glavnu okosnicu ima u povezanosti grada i rijeke Drave. “Promenada, koja će se uskoro protezati cijelim potezom od Višnjevca do Donjeg grada, i pješački most postali su simboli našeg grada koji se s ponosom naziva Grad na Dravi. Vizija Osijeka na Dravi predviđa priobalni pojas zelenih i rekreativnih površina i sadržaja na obje obale. S tom vizijom i takvim sadržajima zaživjele su se generacije Osječanki i Osječana. Nama, stanovnicima Grada na Dravi, dravsko priobalje najdraže je mjesto okupljanja za odmor i druženje – bilo na Promenadi, Copacabani, u nekom od parkova uz Dravu ili na nekom od improviziranih kupališta”, kažu iz Građanske inicijative “Bijela lađa”.

  • Radio Osijek

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.