Kina pozvala SAD da ne šalju pogrešne signale separatistima s Tajvana

Iz kineskog Ministarstva vanjskih poslova su u ponedjeljak pozvali Sjedinjene Američke Države da prestanu slati pogrešne signale separatističkim snagama koje se zalažu za neovisnost Tajvana.

Državno tajništvo SAD-a je u subotu pozvalo kinesko kopno da prestane vršiti pritisak na regiju Tajvan. Odgovarajući na to je glasnogovornik Zhao Lijian istaknuo kako je stav Kine oko pitanja Tajvana dosljedan i jasan.

“Na svijetu postoji samo jedna Kina i regija Tajvan je neodjeljivi dio kineskog teritorija,” rekao je Zhao, dodajući kako je Kina bezrezervno posvećena obrani nacionalnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta te je odlučna u odvraćanju bilo kakvih separatista koji se zalažu za neovisnost Tajvana i inozemnog uplitanja.

Glasnogovornik je istaknuo kako je temeljni razlog za napetosti preko Tajvanskog tjesnaca to što vlasti Demokratske napredne stranke odbijaju priznati Konsenzus iz 1992. i poduzimaju aktivna djela u suradnji s vanjskim silama

Također je pozvao SAD da se pridržavaju principa jedne Kine i tri Zajednička službena priopćenja Kine i SAD-a te ispravno postupaju u pitanjima povezanima s Tajvanom, radi izbjegavanja štete na odnosima Kine i SAD-a i stabilnosti preko Tajvanskog tjesnaca.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.