Čelnik UN-a pozvao zemlje na poštovanje međunarodnog prava i potporu klimatskom fondu

Glavni tajni Ujedinjenih naroda Antonio Guterres je, tijekom dva odvojena govora u ponedjeljak, naglasio važnost međunarodnog prava u globalnom upravljanju i pozvao zemlje i banke donatorice na podršku klimatskom fondu.

“Trebamo jedno globalno gospodarstvo s univerzalnim poštovanjem za međunarodno pravo i višepolaran svijet sa snažnim multilateralnim institucijama”, rekao je čelnik UN-a na virtualnoj Agendi Davosa 2021..

“Čovječanstvo je upravo izdržalo godinu tragedija i kriza kakvu nikada ne želimo ponoviti. No, testovi za naše društvo se nastavljaju. Ako postoji i jedna riječ koja je značajka današnjeg svijeta, to je krhkost”, rekao je Guterres.

Govoreći o utjecaju pandemije bolesti COVID-19 je Guterres rekao kako je umrlo više od dva milijuna ljudi i “u najgoroj smo gospodarskoj krizi unazad gotovo stoljeća” te je istaknuo kako “u svijetu postoje krhkosti u nejednakosti među ljudima i zemljama koje su oštro istaknute pandemijom”.

“Također vidimo krhkost u krizama klime i biološke raznolikosti. Obje su egzistencijalne prijetnje. Obje se pogoršavaju. Vodimo rat protiv prirode i uništavamo sustav podrške našem životu. Vidimo krhkost i u globalnim geopolitičkim podjelama”, upozorio je glavni tajnik.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.