Kakav multilateralizam treba svijetu? Kina svojim prijedlozima pokazala smjer

Kineski predsjednik Xi Jinping je 25. siječnja navečer iz Pekinga putem video veze sudjelovao na događanju Agende Davosa Svjetskog gospodarskog foruma na kojem je u obraćanju analizirao pitanje „Kakav multilateralizam treba svijetu?“ i kineskim prijedlozima pokazao smjer globalne borbe protiv pandemije i gospodarskog oporavka nakon nje. Tijekom obraćanja je također rekao: „U svijetu postoje različita i složena pitanja, a rješenje je zaštita i provedba multilateralizma te izgradnja zajednice čovječanstva koja dijeli sudbinu.“

— Spas je u multilateralizmu

Uz riječi „Rješenje je zaštita i provođenje multilatralizma te izgradnja zajednice čovječanstva koja dijeli sudbinu.“ je Xi izložio „kineski četverostrani recept“ koji sadrži jačanje koordinacije makrogospodarskih politika, odbacivanje ideoloških predrasuda, premošćenje jaza između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju te zajedničku reakciju na globalne izazove.

„Suštinski značaj multilateralizma je da se zemlje dogovaraju oko rješenja međunarodnih pitanja i zajednički upravljaju budućnošću i sudbinom svijeta.“ Kako je rekao Xi, ključ multilateralizma je u „dogovoru“, što je uvijek bilo pravilo kineskih čelnika u rješavanju međunarodnih poslova, koje se više puta dokazalo učinkovitim.

— Značaj multilateralizma

„Inzistiranje na otvorenosti i uključenosti, a ne zatvorenosti i isključenosti“, „inzistiranje na djelovanju temeljenom na međunarodnim pravilima, a ne sebičnosti“, „inzistiranje na dogovoru i suradnji, a ne sukobu i sučeljavanju“ i „inzistiranje na napretku uz razvoj svijeta, a ne konzervativnim i ustaljenim idejama“ su Xijevi odgovori na niz pitanja oko značaja multilateralizma koji dokazuju ocjenu glavnog tajnika UN-a Antónia Guterresa da je „Kina postala važan stup multilateralizma.“

U obraćanju je Xi također istaknuo kako ne smijemo provoditi unilateralizam u ime multilateralizma i kako selektivni multilateralizam ne može biti naš izbor te da se multilateralizam u 21. stoljeću treba temeljiti na originalnoj inovaciji i gledati u budućnost. Serik A. Koržumbajev, glavni urednik lista DNK iz Khazakstana, je prokomentirao da je Xijevo izlaganje o dubinskom provođenju multilateralizma pokazalo smjer razvoja svijeta.

— Kineski prijedlozi i djela u promicanju multilateralizma

Kad je riječ o zaštiti multilateralizma, Kina nije samo upućivala prijedloge, već je i aktivno djelovala. Xi je u govoru proglasio niz kineskih mjera, kao što su nastavak aktivnog učešća u međunarodnoj suradnji protiv pandemije, provođenje otvorene strategije radi uzajamne koristi i zadovoljstva svih strana, promicanje održivog razvoja i znanstvenotehnološke inovacije te oblikovanje novih međunarodnih odnosa. Xi je izlaganjem o nizu mjera međunarodnoj zajednici pokazao odlučnost i nastojanja velike zemlje u promicanju multilateralizma. Jannie Rossouw, direktor Škole gospodarskih i poslovnih znanosti Sveučilišta WITS iz Južne Afrike, smatra kako je Kina odigrala važnu ulogu u poticanju globalne suradnje i vjeruje da će Kina u budućnosti više doprinijeti svijetu.

Kao što je rekao Xi u obraćanju, „Svaki naš izbor i djelo danas, odlučuju o budućnosti svijeta,“ a odlučna zaštita i provođenje multilateralizma i dogovor svih zemalja oko važnih svjetskih pitanja je bez sumnje ispravan izbor čovječanstva na putu prema ljepšoj budućnosti.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.