Premijer Andrej Plenković istaknuo je kako smo u poziciji da pošaljemo određene poruke koje bi od 1. veljače značile popuštanje mjera, ali u samo praktički dva segmenta. Jedan se odnosi na osnovnu školu, mogućnost da učenici od 5. do 8. razreda krenu u školu, a drugi se odnosi na dopuštanje većeg broja sportskih aktivnosti, osobito one koje se događaju vani, ali i nekih individualnih sportskih aktivnosti.

Mjere ćemo revidirati sredinom veljače, ovisno o razvoju epidemiološke situacije, dodao je.

Plenković je ostavio otvorenom i mogućnost daljnjeg popuštanja u slučaju pozitivne situacije. Cilj je zimske mjesece proći sa što manje negativnih zdravstvenih posljedica. Ima prostora za optimizam, ali uz veliki oprez, a ako se situacija nastavi razvijati u ovom smjeru bit ćemo u prilici poduzimati i daljnje korake, poručio je.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović pak naglasio je da Hrvatska uz Estoniju u ovom trenutku ima najliberalniji ili najblaži režim mjera u Europskoj uniji. Rekao je da najavljena popuštanja nisu velika, ali su za dio populacije itekako značajna.

Drugi aspekt odluke je proširenje mogućnosti za bavljenje na sportom, uključujući i treninge i rekreaciju, ali zasad samo na otvorenom prostoru. Božinović je rekao kako smatraju da još nije trenutak za otvaranje dvorana za sport, od kojih su mnoge zapravo školske dvorane, čije bi otvaranje moglo neželjeno utjecati na učinkovitost provedbe epidemioloških mjera koje postoje u razredima, odnosno u nastavi.

– Ta zabrana se ne bi odnosila na bazene i korištenje balona za pojedinačne beskontaktne sportove, rekao je Božinović.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.