Kako usavršiti globalno upravljanje?

Nedavno je kineski predsjednik Xi Jinping putem video veze sudjelovao na Dijalogu „Agende Davosa“ Svjetskog gospodarskog foruma i tijekom obraćanja u kojem je sustavno izložio principijelni prijedlog za usavršavanje globalnog upravljanja multilateralizmom rekao:„Multilateralizmu su u 21. stoljeću potrebni inovacija i inzistiranje na originalnoj težnji, radi bolje budućnosti. Temeljem širokog dogovora i ostvarenog konsenzusa je potrebno reformirati i usavršiti sustav globalnog upravljanja,“ što je privuklo široku pozornost međunarodne zajednice. Ruski list „Ruska Gazeta“ je prokomentirao kako je Xi formulirao „argument Davosa“ za razdoblje nakon pandemije.

— Zajednički dogovor, izgradnja i dijeljenje

Kineski koncept i pravila djelovanja za globalno upravljanje obilježavaju zajednički dogovor, izgradnja i dijeljenje. Već u svom prvom obraćanju u Davosu 2017. je Xi rekao da jedino globalno upravljanje koje je usklađeno s novim potrebama gospodarske strukture svijeta može pružiti snažnu garanciju globalnom gospodarstvu. Četiri godine kasnije, kad se pandemija stoljeća dogodila istovremeno sa promjenama kakve nisu viđene unatrag sto godina se svjetski politički i gospodarski poredak našao pod teškim udarcem i sustav globalnog upravljanja prikazuje svoje stare mane, ali se nalazi ispred novih izazova.

— Pravila globalnog upravljanja

Kad je riječ o suštinskom pitanju o pravilima upravljanja potrebnima međunarodnoj zajednici je Xi je istaknuo potrebu strogog pridržavanja međunarodne vladavina prava, odlučne zaštite međunarodnog sustava s UN-om kao jezgrom i međunarodnog poretka s međunarodnim pravom kao osnovom te je rekao kako se međunarodnom zajednicom treba upravljati prema dogovorenim pravilima i konsenzusu svih zemalja, a ne po nalogu pojedinih zemalja.

— Premošćenje razvojnog jaza

Oko premošćenja razvojnog jaza između južne i sjeverne hemisfere, koje je pitanje od opće brige svih zemalja je Xi rekao kako međunarodna zajednica treba zemljama u razvoju pružiti potrebnu potporu i osigurati pravedne razvojne interese tih zemalja, kako bi narodi svih zemalja uživali u mogućnostima i rezultatima razvoja.

Prema predviđanju Ekonomskog instituta Oxforda će do 2025. tržišta u nastajanju pretrpjeti dvostruko veću dugoročnu štetu zbog pandemije od bogatih zemalja. U sadašnje vrijeme, kada se dubinski isprepliću interesi raznih zemalja, bi dopuštanje neprestanog povećavanja razlike između zemalja u razvoju i razvijenih zemalja naškodilo svjetskim zajedničkim interesima.

— Praktični prijedlozi i djelovanje

Xi je za goruća svjetska pitanja o javnom zdravstvu, klimatskim promjenama itd. istaknuo kako treba podržati ulogu Svjetske zdravstvene organizacije, razgovarati i dogovarati se o pravilima upravljanja globalnim digitalnim uslugama i provesti Pariški sporazum te još jednom je obećao kako će Kina nastojati postići vrhunac otpuštanja ugljičnog dioksida do 2030. do i ostvariti ugljičnu neutralnost do 2060.. Svi ovi kineski prijedlozi i djela imaju veliki značaj za otklanjanje nedostataka u globalnom upravljanju. Sonia Bressler, francuska stručnjakinja za kineska pitanja, je ocijenila kako je Xijevo obraćanje pokazalo odlučnost Kine za aktivno sudjelovanje u međunarodnoj borbi protiv pandemije te inzistiranje na multilateralizmu i izgradnji zajednicu čovječanstva koja dijeli sudbinu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.