Kina više neće priznavati britansku putovnicu BNO

Kina više neće priznavati takozvanu putovnicu Britanskog nacionalnog prekomorskog mora (BNO) kao putnu ispravu i osobni dokument od 31. siječnja i zadržava pravo poduzimanja daljnjih radnji, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Zhao Lijian u petak na redovnom informativnom brifingu.

Odluka je donesena nakon što je britanska vlada najavila da će od nedjelje početi prihvaćati zahtjeve za državljanstvo za stanovnike Hong Konga koji ispunjavaju uvjete za BNO.

Ne obazirući se na činjenicu da je Hong Kong vraćen Kini već 24 godine i na službeni stav Kine, britanska je strana prekršila svoju predanost i inzistirala na izdavanju takozvane “prilagođene politike” za stanovnike Hong Konga s putovnicama BNO za boravak i naturalizaciju u Britaniji i više je puta proširila opseg primjene, rekao je Zhao.

Istaknuo je da je takav potez, u pokušaju da veliki broj ljudi iz Hong Konga pretvori u drugorazredne britanske građane, u potpunosti promijenio izvornu prirodu BNO-a dogovorenu između kineske i britanske strane.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.