Stručnjaci: Mehanizam “17+1” pruža ogroman prostor za suradnju

Stručnjaci iz zemalja srednje i istočne Europe su u posebnom programu Centra za emisije na jezicima Europe i Latinske Amerike Kineske medijske grupe razgovarali o „Izazovima s kojima se suočava suradnja Kine i zemalja srednje i istočne Europe u razdoblju nakon epidemije“. Također su razmijenili mišljenja na temu „Suradnja između inicijative ‘Pojas i put’ i mehanizma ’17 +1’“.

Gosti programa su složni u stavu da mehanizam “17+1” pruža ogroman prostor za suradnju te da su regionalna i multilateralna suradnja vrlo važne tijekom pandemije. Tijekom proteklih devet godina od uspostave mehanizma je suradnja Kine i zemalja srednje i istočne Europe ostvarila plodne rezultate i odigrala važnu ulogu u unaprjeđenju razvoja izgradnje Pojasa i puta i sveobuhvatnog i uravnoteženog razvoja Kine i zemalja srednje i istočne Europe, kao i u promicanju uravnoteženog razvoja globalnog gospodarstva i očuvanju globalne stabilnosti.

Gosti smatraju kako je “suradnja 17+1” konkretna manifestacija multilateralizma i pomaže u unapređenju globalnog upravljanja. Zvonimir Stopić, docent Zagrebačke škole za ekonomiju i management (ZŠEM) i zamjenik direktora Centra za studij civilizacija Sveučilišta Capital Normal, je rekao kako je stvaranje jedinstva što više zemalja i formiranje visokokvalitetne gospodarske suradnje ogroman izazov. To je pitanje koje EU, Kina i zemlje srednje i istočne Europe trebaju daljnje istraživati.

Istraživač Instituta za svjetski razvoj Centra za istraživanje razvoja Državnog vijeća Ding Yifan je sudionike podsjetio kako je 2019. godine obujam bilateralne trgovine između Kine i zemalja srednje i istočne Europe premašio 95 milijardi dolara. Iako se Kina još nalazi u razdoblju privrednog oporavka, nastaviti će pružati nužnu pomoć zemljama srednje i istočne Europe. Cijelom svijetu je potreban veći stupanj koordinacije i suradnje u reakciji na epidemiju, složili su se okupljeni stručnjaci.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.