Kina objavila kako surađuje sa SZO-om s otvorenim i transparentnim stavom

Kina blisko surađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO-om) i drugim zemljama s otvorenim i transparentnim stavom, rekao je u utorak glasnogovornik kineskog Ministarstva vanjskih poslova, dodajući kako su stručnjaci SZO-a visoko pohvalili kineska nastojanja.

Primjedba je stigla kao odgovor na tvrdnju državnog tajnika SAD-a Antonyja Blinkena da Kina nije pokazala “transparentnost” u aranžiranju posjeta Wuhanu stručnjaka iz SZO-a.

Wang je naglasio kako je posjet SZO-ovih stručnjaka Wuhanu dio globalnog proučavanja te je istaknuo kako kineski i SZO-ovi stručnjaci rade zajedno na praćenju porijekla virusa. “Međutim, to je složen zadatak koji uključuju mnoge druge zemlje,” rekao je.

Zaraze bolešću COVID-19 su zabilježene u mnogim drugim regijama čak i prije pojave u Kini, Wang je istaknuo kako su studije pokazale da su antitijela za COVID-19 pronađena u SAD-u već u prosincu 2019., znatno prije nego što je u SAD-u 21. siječnja 2020. službeno zabilježen prvi slučaj bolesti COVID-19.

Pozivamo SAD da surađuju sa SZO-om i drugim zemljama kako bi ostvarili zajedničke doprinose globalnoj borbi protiv bolesti COVID-19. Također pozivamo stručnjake SZO-a da provedu znanstvena istraživanja u SAD-u,” rekao je Wang.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.