U Parku prirode Kopački rit, u prigodi pedesetog jubilarnog Međunarodnog dana vlažnih staništa, objavljeni su rezultati zimskog prebrojavanja ptica. Ove ih je godine 20 246 jedinki, 78 vrsta na 61 lokalitetu, od toga 17 555 jedinki s 29 vrsta močvarica.

“Drugi je dan veljače Međunarodni  dan vlažnih staništa, a ove godine obilježava pedeseti put. Ustanovljen je sedamdesetih godina kada je potpisana Ramska konvencija”, pojasnio je ravnatelj Parka Tomislav Bogdanović.

“Tradicionalno ovaj dan obilježavamo u suradnji s Osnovnom školom Bilje, a obzirom na epidemiološku situaciju, ove godine smo morali  prilagoditi naše aktivnosti. Tako su učenici 2.a i 2.b razreda, pod vodstvom svojih učiteljica  Renate Lazar i Biljane Svrtan, priredili likovne radove, literarne sastave i glazbeni nastup s temom Kopačkog rita i njegovih prirodnih posebnosti.”, kaže Bogdanović.

Redovito zimsko prebrojavanje ptica močvarica, obavlja se u sklopu Međunarodnog projekta (IWC – International Waterbird Census), a provodi se svake godine u siječnju. IWC je 1967. pokrenuo Wetlands International, međunarodna organizacija kojoj je cilj zaštita i očuvanje vodenih staništa na globalnoj razini. Danas u ovoj akciji sudjeluju 143 zemlje svijeta, a dobiveni rezultati služe za prepoznavanje važnih zimovališta za ptice, praćenje kretanja brojnosti ptica, njihovu pravodobnu zaštitu, a na široj skali koriste se u studijama o klimatskim promjenama i kretanjima bolesti poput ptičje gripe.

Hrvatska je potpisnica projekta od 25. lipnja 1991., a Kopački rit je na listi od 1993. Tijekom godina, u zimskom prebrojavanju na području Parka prirode Kopački rit, osim zaposlenika JUPP Kopački rit sudjeluje i Hrvatsko društvo za zaštitu ptica i prirode, te brojni volonteri.

Osim na području Parka prirode Kopački rit, zimsko prebrojavanje ptica močvarica provedeno je i na području Ekološke mreže (POVS) Dunav sjeverno od Kopačkog rita, a koje obuhvaća i dio područja (POP) Podunavlje i donje Podravlje sjeverno od Parka čime je pokriveno cijelo poplavno i utjecajno područje rijeka Dunava i Drave. Ukupno je prijeđeno preko 266 km unutar 58 transekata. Zabilježene ptice močvarice čine patke, guske, veliki vranci, ždralovi, labudovi, galebovi, čaplje, ronci, gnjurci, vodomari, liske.

  • Radio Osijek

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.