Promatranje Kine na ispravan način je ključ popravka kinesko-američkih odnosa

Kad pogledamo kinesko-američke odnose kroz proteklih 4 godine, nitko ne može poreći da su pojedini američki političari koji su gledali Kinu kao strateškog suparnika potpuno pogriješili u pitanju smjera politike prema Kini te su kinesko-američki odnosi doživjeli neobično teško razdoblje, što je u velikoj mjeri naškodilo miru i stabilnosti u svijetu. Promatranje Kine na ispravan način je preduvjet za osiguravanje miroljubive politike nove američke administracije prema Kini, a također predstavlja ključ za popravak kinesko-američkih odnosa.

— SAD trebaju na ispravan način promatrati Kinu

Drugog veljače je Yang Jiechi, član Političkog biroa i direktor Odbora za vanjske poslove Centralnog komiteta Komunističke partije Kine tijekom dijalog putem video veze uputio brojne objektivne prijedloge za vraćanje kinesko-američkih odnosa na ispravan put, a prvi je bilo očekivanje da američka strana nadiđe staromodni mentalitet nulte sume velikih zemalja i na ispravan načinu proučava Kinu te s Kinom održava točan smjer razvoja kinesko-američkih odnosa. Riječ je o najnovijem stavu kineske strane o odnosima dviju zemalja nakon prošlog studenog kada je kineski predsjednik Xi Jinping izrazio nadu da će kinesko-američki odnosi zdravo i stabilno napredovati, čime je Kina pokazala spremnost na miran suživot sa SAD-om.

Naravno, u bilateralnoj razmjeni obje strane trebaju ići u istom smjeru. Daniel Russel, potpredsjednik američkog Instituta za međunarodnu sigurnost i diplomaciju Političkog društva Azije je rekao da SAD ne smiju propustiti dobru priliku za popravak američko-kineskih odnosa i trebaju vratiti odnose dviju zemalja na konstruktivnu stazu. Kako se to može ostvariti? Washington treba precizno razmotriti kineske prijedloge, a u prvom koraku može početi od ispravnog promatranja Kine.

— Washington treba precizno razmotriti kineske prijedloge

S jedne strane, kao što su visoki kineski čelnici više puta istaknuli, suštinski cilj kineskog razvoja je bolji život za građane, s istovremenim očekivanjem da se sve zemlje, uključujući SAD, zajednički razvijaju. Kina nikad nije željela promijeniti, izazvati niti zamijeniti američki položaj u svijetu, a SAD također ne smiju pokušavati promijeniti ili uobličiti Kinu. Kao što je Xi Jinping nedavno rekao tijekom obraćanju na „Agendi Davosa“ Svjetskog gospodarskog foruma, kulture i društveni sustavi različitih zemalja imaju svoje tradicije i posebnosti, među kojima ne postoji hijerarhija prema kojoj je neka zemlja na višoj razini, a neka na nižoj ili su neke dobre, a neke loše te je važno je da su im sustavi usklađeni sa situacijom u zemlji.

S druge strane, Kina se nikad ne upliće u unutrašnje poslove SAD-a, a SAD se također trebaju pridržavati principa jedne Kine i odmah zaustaviti uplitanje u Hong Kong, Tibet i Xinjiang te druga pitanja koja se tiču suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kine, čime će spriječi nastavak štete na kinesko-američkim odnosima i interesima SAD-a.

— Nova američka administracija treba odustati od politike jastrebova i samozavaravanja prema Kini

Dr. Henry Alfred Kissinger, s dokazanom titulom stručnjaka za kinesko-američke odnose, je rekao kako se ne slaže s promatranjem Kine kao suparnika i smatra kako je jačanje suradnje dviju zemalja korisno za reakciju na složena svjetska pitanja te da dvije strane trebaju dijalogom kontrolirati nesuglasice.

Američki list „USA Today“ je nedavno prokomentirao da Bidenova administracija treba odbaciti kratkoročnu viziju i samozavaravanje prema Kini, jer našem svijetu treba Kina koja je spremna pomoći u reakciji na buduće izazove u javnom zdravstvu. Takve racionalne glasove bi američka administracija trebala poslušati.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.