Zahvaljujući zakonskim izmjenama koje se odnose na porez na dohodak, mladi do 30 godina na ljeto mogu na svojim računima očekivati povrat poreza kojega prethodnih godina nije bilo. Od te će reforme najveću korist imati mladi koji imaju do 25 godina jer će njima porez na dohodak biti vraćen u stopostotnom iznosu. Oko 240 tisuća mladih do 30 godina trebalo bi dobiti povrat  od oko 700 milijuna kuna.

Riječ je o poreznim izmjenama iz četvrtog kruga porezne reforme koje su stupile na snagu početkom prošle godine, a kojima je regulirano umanjenje obveze poreza na dohodak za sto posto za mlade do 25 godina života, a za 50 posto za one od 26 do 30 godine života.

Primjerice, za  neto plaću od 8000 kuna, mladi do 25 godina dobit će na ljeto povrat poreza u iznosu od oko 19 tisuća kuna.  Mladi od 26 do 30 godina dobit će pola tog iznosa, oko 9500 kuna.

Većina ne mora podnositi poreznu prijavu

Nove porezne olakšice za mlade, u obliku umanjenja godišnjeg poreza na dohodak za sve koji ostvaruju plaću, te povrat po toj osnovi, ostvariti  će se u posebnom postupku koji provodi Porezna uprava po službenoj dužnosti.

Stoga većina mladih, baš kao ni većina ostalih građana, neće morati dolaziti u Poreznu upravu i osobno predati poreznu prijavu jer umjesto njih to radi poslodavac. Međutim, poreznu prijavu moraju podnijeti oni koji zarađuju od samostalne djelatnosti kao što su obrtnici, poljoprivrednici ili pomorci.

Svi koji moraju sami podnijeti prijavu poreza na dohodak, a žele povrat, mogu to učiniti do kraja veljače.  Kako je 28. veljače ove godine nedjelja, posljednji dan za podnošenje prijava za 2020. godinu je ponedjeljak, 1. ožujka.

Obrasci za one koji moraju sami podnijeti poreznu prijavu dostupni su na internet stranici Porezne uprave, a građani ih mogu mogu podnijeti putem sustava ePorezna​ ili nadležnoj ispostavi Porezne uprave prema prebivalištu odnosno uobičajenom boravištu.

Na internet stranici Porezne uprave dostupan je i informativni kalkulator obračuna poreza i prireza.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.