Yang Jiechi: Multilateralizam je ispravan izbor za nošenje s izazovima

Niti jedna zemlja suočena s globalnim izazovima poput pandemije, gospodarske recesije i klimatskih promjena, ih ne može riješiti sama, a solidarnost i suradnja su najmoćnija oružja, i multilateralizam je ispravan izbor, napisao je visoki kineski diplomat Yang Jiechi u članku koji je u nedjelju objavilo kinesko Ministarstvo vanjskih poslova.

Kina čvrsto podržava multilateralizam, pridržava se međunarodnog sustava s Ujedinjenim narodima u srži i međunarodnog poretka osnovanog na međunarodnom pravu, brani nacionalne interese i dostojanstvo i promiče razvoj multilateralizma u ispravnom smjeru, napisao je Yang, član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine (KPK) i direktor Ureda Povjerenstva za vanjske poslove Centralnog komiteta KPK.

Kina, osnivačka članica UN-a i prva zemlja koja je potpisala Povelju UN-a, je kroz godine pružila opipljive doprinose toj organizaciji, istaknuo je.

Kina je aktivno sudjelovala u multilateralnim aktivnostima usmjerenima na Ujedinjene narode te intenzivno sudjelovala u multilateralnim sporazumima i međunarodnim konvencijama, napisao je Yang.

Kina je pružila važne doprinose održavanju svjetskog mira, promicanju zajedničkog razvoja, jačanju zaštite ljudskih prava, promicanju kulturnih razmjena, provođenju protuterorističke suradnje i rješavanju klimatskih promjena, dodao je.

Kina zagovara uspostavu pravednog i razumnog novog međunarodnog političkog i gospodarskog poretka te promiče izgradnju harmoničnog svijeta trajnog mira i zajedničkog prosperiteta, što je steklo široku podršku međunarodne zajednice, nastavio je diplomat.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.