Intervju: Ivana Livada Photography

Profesionalno fotografiranje beba, u svijetu postoji već duži niz godina, a na ovim područjima je taj trend tek uzeo maha.

Naša sugovornica i fotografkinja za novorođene bebe i obitelji, Ivana Livada, osjeća veliku strast prema fotografiji, umjetnosti i bebama, što se itekako vidi u njezinim radovima.

Reci nam nešto o sebi. Koliko se dugo baviš fotografijom? Što imaš od opreme?

Ime mi je Ivana. Zainteresirala sam se za fotografiju kad mi se prvi sin rodio jer sam htjela zabilježiti sve trenutke koji prebrzo lete. Imam tri sina (11, 9 i 5 godina). Cijeli život me umjetnost privlači, obožavam crtati i slikati samo što za to rijetko nađem vremena. U obrtničkoj školi sam 2014. završila za zanimanje Fotograf kako bih svoj hobi mogla pretvoriti u posao. Koristim Canon RP te najčešće koristim objektive Sigma Art 50mm 1.4 i Sigma Art 135mm.

Koja je tvoja omiljena vrsta fotografije?

Bavim se fotografiranjem obitelji, djece, krštenja, trudnica no svakako najviše uživam u fotografiranju novorođenih bebica.

Zašto si se odlučila za fotografiranje novorođenih bebica?

Oduvijek sam se divila fotografijama Anne Geddes koja je na neki način pokrenula tu vrstu fotografije, a u međuvremenu se na svjetskom tržištu pojavilo puno odličnih fotografa u tom području. Istraživala sam o fotografiju novorođenčadi i pohađala sam online tečajeve na mreži, uglavnom plaćene te sam puno kroz to naučila kako bih se i sama usudila upustiti u to. Ipak sam najviše naučila kad sam bila uživo na radionici Jade Gao u Zagrebu 2018. Malim i krhkim bićima treba pristupiti s najvećim oprezom te dužina takvog fotografiranja ovisi u potpunosti o bebi jer se njoj sve podređuje.

Odakle dobijaš inspiraciju?

Od raznih stranih fotografa, pratim njih desetak, priključila sam se na puno Facebook grupa u kojima se nalaze fotografi iz cijelog svijeta. Moji uzori u fotografiji su Paulina Duczman, Kath V., Kelly Brown, Meg Bitton, Jade Gao. Što se tiče scenografije… uređujem ju ovisno o željama mama od krajnje jednostavnih do maštovitih koje se čine nestvarno bajkovite.

Kako se roditelji trebaju pripremiti za fotografiranje svoje bebe?

Najbitnije je da roditelji budu opušteni i da se prije fotografiranja upoznaju sa svim uvjetima koje trebam ostvariti prilikom fotografiranja, a oni trebaju biti što sličniji onima kakvi su bili 9 mjeseci u maminom stomaku. Planiram fotografiranje u prijepodnevnom terminu jer sam primijetila da to najviše odgovara bebama, ali i roditeljima.

Kada roditelji trebaju zakazati fotografiranje bebe?

Takvo fotkanje treba biti u prvih 6-12 dana starosti bebe zato bi bilo dobro rezervirati termin dok je mama u drugom ili trećem tromjesečju trudnoće.

Na koji način se može s tobom stupiti u kontakt?

Preko stranice www.ivanalivada.com, Facebook stranice IvanaLivadaPhotography kao i na Instagramu.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.