Stupio na snagu sporazum Kine i EU-a o oznakama zemljopisnog porijekla

Bilateralni sporazum o oznakama zemljopisnog porijekla između Kine i Europske unije (EU-a) je u ponedjeljak stupio na snagu, navedeno je u izjavi Ministarstva trgovine.

Oznake zemljopisnog porijekla su oznake koje se koriste za identificiranje zemljopisnog podrijetla proizvoda i važan su oblik prava intelektualnog vlasništva. Prema sporazumu je istog je dana pod zaštitu došlo 100 oznaka zemljopisnog porijekla sa svake strane, za robu koja uključuje alkohol, čaj, hranu i poljoprivredne proizvode.

Drugi popis oznaka zemljopisnog porijekla, koji se sastoji od 175 oznaka sa svake strane, bi trebao proći zaštitne postupke u sljedeće četiri godine.

Sporazum o oznakama zemljopisnog porijekla između Kine i EU-a je potpisan 14. rujna 2020., nakon 22 kruga službenih pregovora od 2011.. To je prvi sveobuhvatni kineski bilateralni sporazum o oznakama zemljopisnog porijekla na visokoj razini, navedeno je u priopćenju, koje dodaje kako će sporazum olakšati izvoz i uvoz srodnih proizvoda.

Kina je 2020. postala najveći trgovinski partner EU-a, s bilateralnim opsegom trgovine koji je dosegao 649,5 milijardi američkih dolara, pokali su podaci Ministarstva trgovine.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.