Odnosi Kine, SAD-a i Europe trebaju nadići zastarjela razmišljanja

Nova američka administracija je nakon stupanja na dužnost početkom godine počela prilagođavati odnose s Europom. Američki predsjednik Joe Biden je 19. veljače u Münchenu rekao kako se „Amerika vratila, kako i savez preko Atlantika“. Neki smatraju da su SAD počele poboljšavati odnose s Europom radi zajedničkog protivljenja Kini. Neki su primijetili kako je suradnja Kine i Europe u posljednje vrijeme plodonosna te smatraju kako je to rezultati kineskog zbližavanja s Europom u cilju protivljenja SAD-u. Međutim, sve ovo ne odgovara razvojnim tendencijama budućnosti i treba se odbaciti.

Kineski šef diplomacije Wang Yi je 7. veljače na tiskovnoj konferenciji iskazao kineski stav u ovom pitanju. Kako je rekao, Kina smatra kako su Kina i Europa dvije važne snage multilateralnog svijeta te su im međusobni odnosi ravnopravni i otvoreni i nisu usmjereni prema trećoj strani, niti o njoj ovise, stoga ne stoje tvrdnje kako Kina želi razdružiti SAD i Europu.

Odnosi Kine i SAD se suočavaju s izazovima, kao i s prilikama. Dvije zemlje imaju različite društvene sustave te je normalno što se dešavaju nesuglasice. Problemi se trebaju rješavati iskrenom komunikacijom, a ne sukobima. Kako je rekao kineski šef diplomacije Wang Yi, konkurencija između Kine i SAD-a, dva najveća svjetska gospodarstva. je normalna, a važno je da konkuriraju na osnovi pravednosti koja pomaže u poboljšanju obje strane, a ne napada i sukoba.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.