Dva zasjedanja otkrivaju tajnu vitalnosti kineske demokracije

Tijekom ovogodišnjih Dva zasjedanja, odnosno godišnjih zasjedanja Svekineskog narodnog kongresa (SNK-a) i Svekineskog narodnog političkog savjetodavnog vijeća (SNPSV-a) je gotovo 3 000 zastupnika SNK-a i više od 2 000 članova SNPSV-a u Pekingu raspravljalo o važnim prijedlozima i inicijativama za gospodarski i društveni razvoj Kine u sljedećih 5 do 15 godina te tako pokazalo vitalnost kineske demokracije.

Svekineski narodni kongres sačinjavaju zastupnici iz svih pokrajina, administrativnih regija, gradova pod izravnom upravom središnje Vlade, posebnih upravnih regija i vojske, a sve nacionalne manjine imaju zastupnike u određenom razmjeru. Svi ovi principi su već davno zapisani u kineskom Ustavu. Članovi Svekineskog narodnog političkog savjetodavnog vijeća su također članovi raznih demokratskih stranaka i osobe bez stranačke pripadnosti, koje stupaju na taj položaj prema određenim procedurama konzultacija i predlaganja te članovi SNPSV-a igraju ključnu ulogu u političkom savjetovanju i demokratskom nadzoru.

Ovi zastupnici i članovi sudjeluju u političkom životu predstavljajući 1,4 milijardu Kineza, a među njima su državni dužnosnici, poduzetnici, osobe iz znanstvenih, tehnoloških i obrazovnih krugova, kao i radnici, seljaci itd.. Društveni statusi im se razlikuju, što osigurava da će se na najvažnijoj političkoj državnoj platformi raspraviti o zabrinutostima i čuti glas svih krugova društva, kako bi obični građani mogli utjecati na državne odluke i politike i unaprijediti ih.

Zastupnici i članovi će na ovogodišnja Dva zasjedanja provesti 81 promjenu izvješća o radu vlade, a planirano je i 55 izmjena u nacrtu programa 14. Petogodišnjeg plana i nacrtu dugoročnih ciljeva do 2035.. Očito je kako Dva zasjedanja nikako nisu „samo potvrda“, kako govore neki na Zapadu, već mjesto gdje se iskreno pokazuje istinsko javno mnijenje i konsenzus. To pokazuje kako je demokracija kroz cijeli proces očigledna značajka kineske demokracije kojom se razlikuje od buržoaskih demokracija zapadnog svijeta.

Kao što su istaknuli brojni politički promatrači, oblik i učinkovitost demokracije su kao dvije strane novčića i ne možete izgubiti jedno, a sačuvati drugo. Dok su zapadni političari ponosni demokracijom po principu jedan glas po osobi, očiti su njeni nedostaci . Na primjer, političari pokušavaju sve radi pobjede na izborima te je dozvoljena i novčana politika, međustranački sporovi su uvijek bili važniji nego interesi građana, glasači često ne mogu saznati sve informacije i glasaju “pokrivenih očiju”, a „demokracija većine“ je omogućila da upravljanje državom zapadne u teško stanje.

Jedino noge znaju odgovaraju im li cipele. Oblici demokracije u svijetu su različiti i sve zemlje imaju pravo izabrati najpogodniji razvojni put demokracije na temelju vlastite situacije. Istovremeno, demokracija nije samo slogan, nego treba biti rješenje problema građana, a rezultati trebaju biti praktični i vidljivi.

Dok svijet zanima kako je Kina mogla istovremeno stvoriti „dva čuda”, odnosno brzi gospodarski razvoj i dugoročnu društvenu stabilnost, demokratska politika socijalizma s kineskim značajkama očito pruža važan odgovor. Ta demokratska politika socijalizma pokazuje volju građana, štiti im prava i interese i uživa njihovu podršku te je izvor samopouzdanja Kine na razvojnom putu, koji je istovremeno širi put kojim čovječanstvo teži prema demokraciji, a Kina tako također kineskom mudrošću doprinosi političkoj civilizaciji čovječanstva.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.