Državni dužnosnici i znanstvenici iz zemalja srednje i istočne Europe visoko ocjenjuju dvije kineske sjednice i izvješće o radu vlade

Proteklih dana su mnogi državni dužnici i znanstvenici iz zemalja srednje i istočne Europe pozorno pratili dvije kineske sjednice i izvješća o radu vlade. U intervjuima s novinarima Kineske središnje radiotelevizije ili svojim člancima su izrazili visoko priznanje kineskih postignuća u ublažavanju siromaštva i borbi protiv epidemije te pozitivno komentirali ciljeve utvrđene u 14. Petogodišnjem planu i dugoročne ciljeve do 2035.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je u intervjuu za CMG rekao kako je nakon izbijanja epidemije Kina oživjela svoje gospodarstvo i pobijedila u borbi protiv siromaštva. Nakon postizanja svog prvog stogodišnjeg cilja se postupno približava drugom 100-godišnjem cilju u 2049. , “U posljednjih 40 godina je Kina je uspješno izvukla 800 milijuna ljudi iz siromaštva, što čini 70% svjetske populacije pogođene siromaštvom. To je doista zapanjujuće i nevjerojatno.”

Predsjednica Bugarsko-kineske komore za industrijski razvoj Desis Rafa Dončeva je u članku istaknula kako je vrlo optimistična oko očekivanja kineskog gospodarskog rasta u sljedećih pet godina. Kao što je rekao predsjednik Xi Jinping, “Neka kinesko tržište postane svjetsko, zajedničko, svačije tržište”, što će dodatno ojačati kineske gospodarske i trgovinske odnose s drugim zemljama svijeta i pružiti više mogućnosti za razvoj tvrtki iz drugih zemalja u Kini.

André Gesch, viši komentator Češke informativne mreže 24 sata (ac24.cz) se usredotočio na sadržaj vladinog izvješća o radu na konsolidaciji i proširivanju rezultata u ublažavanju siromaštva i učinkovitom povezivanju revitalizacije ruralnih područja te istaknuo kako revitalizacija kineskih ruralnih područja nije samo predana postizanju nepovratnih postignuća u smanjenju siromaštva, već će također postaviti temelje za brzi razvoj u budućnosti.

Crnogorski ekonomist Nikša Gergulević je u članku napisao da 14. Petogodišnji plan naglašava nastavak jačanja tehnoloških inovacijskih sposobnosti i planira godišnje povećavati izdatke za istraživanje i razvoj za više od 7%. U sljedećih pet godina će Kina u potpunosti koristiti znanstveni i tehnološki napredak i inovacije za promicanje svestranog gospodarskog i društvenog razvoja.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.