Razvoj demokratskog mehanizma u Hong Kongu dobio važnu garanciju

Jedanaestog ožujka je na 4. zasjedanju 13. Saziva Svekineskog narodnog kongresa odobrena „Odluka Svekineskog narodnog kongresa o usavršavanju izbornog sustava u Posebnoj upravnoj regiji Hong Kong“. Zastupnici su odobrenju te velike odluke dugotrajnim aplauzom izrazili veliku podršku, što je još jedan dokaz kako odluka odgovara javnom mnijenju i sigurno će snažno unaprijediti demokratski mehanizam koji je u skladu s praktičnom situacijom Hong Konga te šire osigurati demokratska prava građana Hong Konga.

Sadržaj odluke svijetu pokazuje odlučnost središnje kineske vlade u unapređenju demokratskih institucija u Hong Kongu. Uzmimo sustav izbornog vijeća kao primjer, riječ je o srži izbornog sustava Hong Konga, a odluka je prilagodila njegovu strukturu i funkciju.

Što se tiče strukture, u buduće će izborno vijeće činiti 1500 zastupnika iz 5 krugova, dok ih je ranije bilo 1200 iz 4 kruga, što znači da će vijeće nakon reformi imati još širu reprezentativnost i veću ravnotežu te bolje koristiti ujedinjenju svih društvenih krugova Hong Konga i sveobuhvatno zaštiti njihove interese.

Kad je riječ o funkciji, Izborno vijeće će, osim dosadašnjih funkcija nominiranja i izbora izvršnog upravitelja posebne upravne regije, sada također imati nove funkcije izbora dijela zastupnika Zakonodavnog vijeća i nominiranja zastupničkih kandidata. Ta promjena ima veliki značaj za razvoj demokratskih institucija u Hong Kongu.

Posljednjih godina je više pristaša neovisnosti Hong Konga i lokalnih ekstremista iskoristilo propuste u izbornim sustavu i bilo izabrano za zastupnike Zakonodavnog vijeća, što je uzrokovalo pogoršanje političkog okoliša Hong Konga. Biranje dijela zastupnika u Izbornom vijeću, tijelu s većem reprezentativnošću, će spriječiti ekstremnost u politici Hong Konga i spriječiti da Zakonodavno vijeće dođe pod kontrolu pristaša neovisnosti Hong Konga, čime će osigurati stabilan razvoj demokracije u Hong Kongu.

Kad pogledamo na globalnoj razini, reformiranje i usavršavanje izbornog sustava na osnovama praktične situacije zemlje ili regije je općenit trend demokracija širom svijeta. Američki i zapadni političari koji se u ime „demokracije“ upliću u kineske politike za Hong Kong se trebaju podsjetiti kako je tijekom kolonijskog razdoblja Hong Kong bio pod upravom guvernera kojeg je imenovala vlada Velike Britanije, nisu postojali demokratski izbori, a građani Hong Konga nisu imali ni pravo prosvjedovati na ulicama, a kamo li demokraciju.

Očito je kako će načelo da domoljubi upravljaju Hong Kongom usavršiti izborni sustav Hong Konga i ta reforma predstavlja pozitivan kineski potez prema usavršavanju lokalnog izbornog sustava, s preduvjetom zaštite državnog suvereniteta i sigurnosti. Kina tako mudrošću i programom pruža primjer drugim zemljama koje žele razvijati demokraciju čuvajući državni suverenitet i sigurnost.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.