Sporovi s osiguravajućim društvima

Najveći rizik za potrošače u predstojećem razdoblju bit će savjetovanje putem interneta te investiranje putem digitalnih platformi. Aktualna tema bit će i buduće mirovine, način ulaganja mirovinskih fondova, ali i needuciranost potrošača o tome na koji način i tko im sve može isplatiti mirovinu, kazao je predsjednik Upravnog vijeća Hanfe Ante Žigman.

Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa) lani je primila najviše predstavki iz područja rada društava za osiguranje. No Hanfa napominje da je to ipak relativno mali broj slučajeva s obzirom na važnost i veličinu sektora  te podsjeća da se radi o više od 11 milijuna aktivnih ugovora, objavila je Hanfa u povodu Svjetskog dana zaštite potrošača.

Osim prijepora koje potrošači imaju s društvima u vezi određivanja osnovanosti odštetnih zahtjeva i visine štete, potrošači su prigovarali i na pružanje predugovornih informacija, neodgovaranje na pritužbe i prigovore klijenata, iznos isplate kod doživljenja (ugovor o životnom osiguranju), postupke i rokove prilikom obrade štete, postupanje djelatnika i drugo.

Najveći porast broja predstavki lani je u odnosu na prijašnje godine zabilježen kod ugovora o osiguranju imovine. Razlog tome je u najvećem dijelu potres koji je pogodio Grad Zagreb i zagrebačko područje u ožujku 2020. Povećan broj prijepora i predstavki u vezi s tim može se očekivati i ove godine s obzirom na potrese iz prosinca 2020.

Od ukupnog broja predstavki zaprimljenih u vezi s osiguranjem imovine u prošloj godini njih 54,8 posto se odnosilo na odštetne zahtjeve u vezi s potresom. Pritom se problematičnim pokazalo ugovaranje odbitne franšize (sudjelovanje osiguranika u šteti) u takvim ugovorima. Od svih zaprimljenih predstavki koje su se odnosile na osiguranje imovine u vezi s potresom, kod više od polovine, odnosno 53 posto problem je bio nerazumijevanje pojma franšize i njezina utjecaja na visinu isplaćene odštete. To govori da bi društva u budućnosti trebala biti transparentnija i na što jednostavniji način informirati potrošača o tome, a prije potpisivanja ugovora o osiguranju nekretnine.

Hanfa je, kako bi informirala potrošače o franšizi i njezinom značenju za ugovorni odnos, na svojoj internetskoj stranici objavila jednostavan i edukativan tekst koji je javno dostupan.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.