SZO: E-potvrde o cijepljenju su koristan instrument protiv bolesti COVID-19

Dužnosnici Svjetske zdravstvene organizacije (SZO-a) su u ponedjeljak rekli kako je upotreba e-potvrda o cijepljenju protiv bolesti COVID-19 “potencijalno vrlo koristan instrument”, ali su upozorili na njegovu upotrebu, posebno za međunarodna putovanja, zbog “strahovito nepravedne situacije u svijetu “.

Doktor Michael Ryan, izvršni direktor SZO-ovog izvanrednog zdravstvenog programa, je na virtualnoj konferenciji za tisak u ponedjeljak objasnio kako bi elektroničke potvrde o cijepljenju mogle biti “vrlo koristan instrument koji vlade mogu koristiti za upravljanje registracijom cijepljenja u zemlji”.

Međutim, dodao je da upotreba takvih potvrda za putovanja širom svijeta možda neće biti poštena, jer vjerojatnost da će netko dobiti cjepivo “ima vrlo mnogo veze sa zemljom u kojoj živi”, a cijepljenje za sada nije široko dostupno i neravnopravno se distribuira u svijetu.

Nekoliko zemalja, poput Sjedinjenih Država i Ujedinjenog Kraljevstva, razmišlja o uvođenju elektroničkih potvrda, dok je Europska unija 1. ožujka objavila planove o “zelenoj propusnici”.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.