Kineski izaslanik upozorava protiv sankcija EU-a zbog Xinjianga

Zhang Ming, šef kineske misije pri Europskoj uniji (EU-u), je u utorak upozorio uniju protiv uvođenja sankcija Pekingu zbog sjeverozapadne kineske Autonomne regije Ujgura Xinjiang i pozvao EU da odbaci lažne vijesti i laži u vezi sa Xinjiangom.

“Želim naglasiti da su sankcije sučeljavanje. Sankcije temeljene na lažima bi se mogle protumačiti kao namjerno podrivanje kineskih sigurnosnih i razvojnih interesa”, rekao je Zhang u videokonferenciji s Europskim centrom politika istraživačkim centrom iz Bruxellesa.

“Želimo dijalog, a ne sučeljavanje. Tražimo od EU-a da dobro razmisli. Ako neki inzistiraju na sučeljavanju, nećemo odstupiti, jer nemamo druge mogućnosti nego ispuniti svoju odgovornost prema narodu naše zemlje.”

Prema diplomatima EU-a bi unija trebala raspravljati o sankcijama protiv četvero kineskih dužnosnika i jednog entiteta zbog Xinjianga. Mjere će biti dostavljene ministrima vanjskih poslova EU-a na odobrenje sljedeći tjedan kada se sastanu radi pripreme za summit EU-a od 25. do 26. Ožujka, kako bi odlučili o strategiji unije prema Kini.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.