Covid putovnica omogućila bi turistima slobodan ulazak u zemlju

Europska komisija jučer je predstavila nacrt, tzv.  zelenog certifikata. Dio članica EU-a, posebno, zemlje čija gospodarstva ovise o turizmu traže to već neko vrijeme jer se približava turistička sezona, a certifikat, tj. kolokvijalno Covid putovnica omogućila bi turistima slobodan ulazak u zemlju. No to je otvorilo i neka pravna pitanja.

Europarlamentarac Tomislav Sokol za HRT je objasnio kako je riječ o certifikatu koji će moći biti u digitalnom i papirnatom obliku.

– Sadržavat će sve važne podatke, ali samo one koji su nužno potrebni zbog zaštite privatnosti, o tome je li se netko cijepio, je li prebolio COVID-19 i ima li netko negativan PCR test, odnosno antigenski test. Koristim priliku da odmah demantiram onu priču da će postojati građani prvog i drugog reda. Znači ovaj se certifikat neće odnositi samo na osobe koje su cijepljene već i na sve osobe koje imaju negativan test i koje su preboljele bolesti. Mislim da je to izuzetno važno jer će one omogućiti puno lakše kretanje i međusobnu koordinaciju tijela država članica, pogotovo graničnih službi, nego što je to danas, kazao je Tomislav Sokol.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.