Tzv. američke „sankcije“ zbog Hong Konga su ipak samo drama

Američko Državno tajništvo je 17. ožujka proglasilo jačanje sankcija pojedinim kineskim dužnosnicima, blateći ih kako „slabe visoku razinu samoupravu Hong Konga“. Sjedinjene Američke Države su se hegemonijskim djelima i „upravljanjem produženom rukom“ uplele u unutrašnje poslove Kine, grubo pregazile osnovna načela međunarodnih zakona i odnosa i narušile javno mnijenje, što neće odigrati nikakvu ulogu, već je samo još jedna drama.

Zapravo, djela američke strane nisu neočekivana, jer su „sankcije“ uvijek su bile omiljeno sredstvo „Ujaka Sama“ za promicanje hegemonizma. Prošlog srpnja je američka strana usvojila nacrt tzv. „Zakona o samoupravi Hong Konga“, čime je zlonamjerno napala Zakon o državnoj sigurnosti Hong Konga i zaprijetila Kini sankcijama. Nakon toga su SAD uvele niz tzv. „sankcija“, ali nisu ostvarile praktičke rezultate.

I ovaj će put tzv. američke „sankcije“ također biti osuđene na neuspjeh i međunarodnoj zajednici će dokazati kako su upravo kineski dužnosnici na popisu sankcija povukli ispravne poteze.

Ako pogledamo sadržaj američke izjave, razlog sankcija je sasvim neutemeljen.

Na primjer, što se tiče se visoke razine samouprave Hong Konga je nakon povratka te regije Kini ke kineska središnja Vlada nepokolebljivo provodila načelo „jedna zemlje, dva sustava“, a Hong Kongom upravljaju Hongkonžani i grad ima visoku razinu samouprave. Kinesko vrhovno zakonodavno tijelo je odlučilo usavršiti izborni sustav Posebne upravne regije Hong Konga i naglasilo je praktično osiguranje sveobuhvatne nadležnosti središnje Vlade, uz istovremeno uvažavanje i osiguravanje visoke razine samouprave Hong Konga.

Treba istaknuti kako je „jedna zemlja“ preduvjet i osnova za „dva sustava“. U bilo kojoj unitarnoj državi o izbornom sustavu lokalnih vlasti odlučuje središnja vlada. Pojedini američki političari blate usavršavanje izbornog sustava Hong Konga Kine kao „slabljenje visoke razine samouprave“, što je čisto zlonamjerno miješanje ispravnog i pogrešnog.

Kina je više puta istaknula kako su pitanja Tajvana, Hong Konga, Xinjianga itd. njeni unutrašnji poslovi koji se tiču suvereniteta i teritorijalnog integriteta, a SAD trebaju poštovati suštinske kineske interese i oprezno poduzimati korake. Tzv. američke sankcije zbog Hong Konga očito neće pomoći povratku kinesko-američkih odnosa na ispravan put.

Kina ne želi nastavak napetosti kinesko-američkih odnosa, no, „nepristojno je ne vratiti primljeno“. U reakciji na tzv. američke sankcije zbog Hong Konga će Kina temeljem situacije poduzeti snažne mjere. To ne predstavlja samo odlučnu zaštitu državnog suvereniteta, sigurnosti i razvojnih interesa, već i praktično uvažavanje osnovnih načela međunarodnih zakona i odnosa te je snažan uzvrat hegemonijskim djelima.

OSTAVITE ODGOVOR

Molimo Vas unesite svoj komentar!
Molimo Vas unesite ovdje svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.